Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, că România este mulțumită de nivelul de asigurare a drepturilor minorității române din Ucraina, conform bucpress.eu.

„Suntem interesați în păstrarea identității etnicilor români care trăiesc în Ucraina, în același timp, îi îndemnăm să fie cetățeni loiali ai statului ucrainean și să susțină necesitatea însușirii limbii ucrainene de către toți cetățenii Ucrainei", a fost mesajul Ministrului pentru Românii de Pretutindeni.

Radu Carp, profesor la Universitatea București, a comentat aceste declarații ale Ministrului pentru Românii de Pretutindeni și îi cere demisia după ce aceasta i-a îndemnat pe „etnicii români să învețe limba ucraineană”.

„Am avut multe declarații revoltătoare legate de românii din Ucraina, dar cea a doamnei Păstârnac le întrece pe toate. Se respectă drepturile minorității române?! Cum să îi îndemni pe etnicii români să învețe limba ucraineană, când ei nu pot învăța decât limba ucraineană în școli, iar limba română are statut de limbă exotică?! Demisia, stimată doamnă și câțiva ani de penitentță... nu v-ar strica un an în slujba comunității românești din Ucraina, pe baza de voluntariat, pentru a vă bucura de minunatele condiții pe care le lăudați.”, a scris profesorul pe contul său de Facebook.

Deși Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, laudă puterea din Ucraina pentru asigurarea drepturilor minorității române, în 2016, ActiveNews a mai prezentat două cazuri în care regimul de la Kiev a continuat politica de ostracizare a românilor, cu voia autorităților de la București care nu au schițat nici cel mai mic gest de protest în fața acestor abuzuri.

Unul dintre acestea a fost cazul lui Alexandru Teodoreanu, care a primit interdicție de intrare în Ucraina pe o perioadă de 5 ani deoarece acesta era unul dintre românii care se interesa de respectarea drepturilor minorității românești din Ucraina.

Un alt caz a fost reprezentat și de dispariția școlilor cu predare în limba română din Cernăuți, cu care s-au confruntat românii din nordul Bucovinei ucrainene, victime ale procesului de ucrainizare forțată.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews