ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate a desfășurat, în perioada octombrie-noiembrie 2019, proiectul „Comunitatea românilor din Cernăuți. Coordonate istorice și reconstrucție identitară”, implementat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul a avut drept scop realizarea unui studiu care să prezinte comunitatea românilor din Cernăuți atât în dimensiunea sa istorică, cât și în contextul provocărilor locale și globale contemporane, informează un comunicat de presă.

Echipa de cercetare s-a deplasat la Cernăuți în perioada 23-25.11.2019 pentru desfășurarea activităților de cercetare sociologică. Cu acest prilej, au fost organizate workshop-uri și focus-grupuri pentru cunoașterea opiniilor, aspirațiilor și nevoilor comunității românești. Cercetarea de teren a reunit atât ancheta sociologică pe bază de chestionar, prin care s-au pus în evidență fenomenele de interferență interculturală și provocările cu care etnicii români se confruntă în conservarea propriei identități, cât și studiul de caz și ancheta sociologică pe bază de interviu, pentru consemnarea gândurilor și mărturiilor locuitorilor, precum și a demersurilor întreprinse de asociațiile și organizațiile românilor din Ucraina în vederea promovării identității românești.

Urmare a activității de cercetare, a fost elaborată lucrarea Comunitatea românilor din Cernăuți. Coordonate istorice și reconstrucție identitară, publicată la Editura Beladi din Craiova, tipărită în 500 de exemplare și distribuită gratuit asociațiilor românești din Cernăuți și instituțiilor din România cu competențe relaționale în domeniul românilor de pretutindeni și conservării identității naționale.