ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regele Filip al Belgiei a deschis duminică manifestările aniversare prilejuite de împlinirea a 50 ani de la înființarea Mitropoliei Belgiei, fiind primul monarh belgian care a asistat la o slujbă ortodoxă după 1985, informează agenția de știri Basilica.

Regele belgian a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bruxelles cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, moment solemn ce a marcat începutul celebrării jubileului Mitropoliei Belgiei.
Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Atenagora. Din partea Patriarhiei Române, au participat  Episcopul vicar Marc Nemțeanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, preotul Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene, și diaconul Cristian Turc de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bruxelles, al cărei grup psaltic a oferit o parte dintre răspunsurile liturgice .

Este prima oară când un monarh în funcție vizitează o biserică ortodoxă după recunoașterea acesteia de către statul belgian. Mitropolia Belgiei a fost înființată în 1969, sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, și a fost recunoscută oficial de stat în 1985.

În centrul evenimentelor aniversare prilejuite de împlinirea a 50 ani de la înființarea Mitropoliei Belgiei se va afla liturghia din 10 noiembrie, oficiată în Bruxelles de Patriarhul Ecumenic, a cărui vizită a fost anunțată în cadrul ultimei Adunări a Episcopilor Ortodocși din Benelux și confirmată de Mitropolitul Atenagora al Belgiei în data de 13 ianuarie 2019.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews