ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O instanță din Londra a condamnat un român la o amendă penală pentru salut nazist, strigând în public "Heil Hitler”. 
 
Curtea de magistrați (echivalentul judecătoriei) Thames din estul Londrei a aplicat sancțiuni financiare în valoare totală de 355 de lire sterline cetățeanului român Adrian Weissenbacher, în vârstă de 40 de ani, care s-a declarat vinovat de comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii publice cu agravantă rasistă, informează site-ul RFI.ro
 
Potrivit procuraturii, pe 31 mai un voluntar al organizației evreiești Shomrim din cartierul Stamford Hill din nordul Londrei, unde locuiește o numeroasă comunitate de evrei ultra-ortodocși, a răspuns unui apel din partea unor cetățeni cu privire la un bărbat în stare de ebrietate care se comporta agresiv.Când voluntarul i s-a adresat, Weissenbacher a făcut salutul nazist cu mâna întinsă și a strigat "Heil Hitler!", continuând sa fie agresiv.

Shomrim a menționat că a fost șocat de un asemenea comportament, că s-a simțit insultat dată fiind religia sa și  s-a temut că va fi atacat de Weissenbacher. Ca urmare, a fost chemată poliția, care l-a arestat pe Weissenbacher și l-a trimis în judecată în stare de arest.

Avocatul lui Weissenbacher a susținut că românul era extrem de beat și că nu-și aducea aminte ce s-a întâmplat, deși admite că a comis infracțiunea de care e acuzat. El a adăugat că Weissenbacher, care lucrează în construcții, susține că nu e rasist și nu are legături cu grupări neo-naziste.
 
Judecătoarea districtuală l-a condamnat pe Weissenbacher la £100 amendă penală, considerată achitată prin faptul că inculpatul a petrecut două nopți în arestul poliției, dar l-a obligat să plătească în termen de două săptămâni £100 compensație voluntarului organizației Shomrim pentru comportamentul ofensator si alte £255 cheluieli de judecată, plătibile în tranșe lunare de câte £100, adăugând că alcoolul a fost în acest caz un factor agravant, nu unul atenuant.