ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 prevede alocarea, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a  unei sume de 12 milioane lei (circa 2,5 milioane de euro) destinate celor 12 milioane de cetățeni și etnici români din afara granițelor țării.

Prin comparație, suma totală pentru organizațiile minorităților naționale din România este de peste 235 milioane lei (circa 50 milioane de euro), arată un comunicat semnat de Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei, Federația Asociațiilor de Români din Europa, Asociația Românilor din Italia, Consiliul Româno-American, Societatea de Cultură Macedo-Română și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

Semanatarii arată că suma pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a acestor români și pentru întărirea legăturilor Statului Român cu ei, conform articolului 7 al Constituției României, este foarte mică.

„În acest sens, în deplin acord cu solicitările legitime ale românilor din diaspora și din comunitățile istorice, cerem alocarea pentru anul 2018 a unei sume echivalente cu cel puțin 20 milioane de euro, destinată sprijinirii românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora”, spun semnatarii comunicatului publicat de Vlad Cubreacov.