ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinții care lucrează în diaspora ar putea veni trimestrial acasă, pe cheltuiala statului român, pentru a-și vedea copiii. Proiectul de lege, inițiat de deputata PNL Carmen Eleonora Hărău a fost depus la Senat zilele trecute, informează Gazeta Românească

În România sunt 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conform datelor de la Ministerul Muncii. 

Propunerea legislativă completează Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și obligă statul român să asigure, pentru un singur părinte care are copiii în țară, decontarea cheltuielilor cu transportul (dus - întors), trimestrial, din localitatea unde el este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară. 

Transportul se va plăti de la bugetul de stat, prin bugetul primăriilor de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim pe țară garantat în plată, din acel an.

Decontarea cheltuielilor cu transportul (dus - întors) se va face la casieria primăriei de domiciliu, în maxim trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele - solicitant sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei procuri date în fața secretarului primăriei.

Potrivit inițiatorului, plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și în calitatea comunicării acestora.

În majoritatea cazurilor, relațiile copiilor cu părinții plecați se răcesc în timp, această caracteristică menținându-se chiar și după revenirea părinților. 

Și activitatea școlară a copiilor suferă schimbări, iar în majoritatea cazurilor, randamentul la învățătură scade, din cauza absenței suportului și încurajării din partea părinților.

În plus, cei mai mulți copii își imaginează viitorul alături de părinți, dincolo de hotarele țării, iar optimismul lor în privința continuării studiilor este determinat mai degrabă de posibilitățile materiale ale părinților, decât de aspirațiile lor.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că, din totalul de 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, 19.650 au ambii părinți plecați, 64.642 de copii provin din familii în care un părinte e departe de casă, iar 13.353 de copii provin din familii monoparentale, în care părintele unic e plecat.

Deputata PNL precizează că, dacă investitorilor străini li se asigură tot felul de facilități, statul ar trebui să-i sprijine și pe părinții plecați la muncă în străinătate, pentru ca ei să vină și să își vadă copiii, măcar o dată la trei luni. Astfel, susține deputata, s-ar putea rezolva problemele afective ale copiilor și, implicit, ale viitorului societății noastre.

Aproape 4 milioane de români muncesc în diaspora, potrivit cifrelor neoficiale. Cifrele Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată că România are a doua rata a migrației după Siria, o țară măcinată de un război civil în ultimii șapte ani.

Proiectul de lege a fost trimis, pentru avizare, la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și la Guvern, pentru un punct de vedere. Cel mai probabil, el va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat abia la toamnă.