ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezultatele referendumului din Marea Britanie îi va afecta în mod direct și pe cetățenii țărilor membre UE care trăiesc aici.
 
Universitatea din Southampton a inițiat un proiect de cercetare al cărui scop este, printre altele, să descopere opiniile acestor cetățeni în legătură cu referendumul UE, dar și să estimeze care va fi efectul votului asupra cetățenilor UE rezidenți in Regatul Unit, informează www.ziarulromanesc.net.

Rezultatele preliminare ale acestei cercetări, publicate ieri, arată că opiniile românilor din Regatul Unit în legătură cu referendumul UE diferă de opiniile cetățenilor din alte țări UE.

Astfel, în vreme ce 52% din cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie consideră că referendumul este legitim și trebuia ținut, procentul în rândul respondenților români este mai mare, 63% dintre ei fiind de această părere. 

1. Consideri că referendumul Marii Britanii despre rămânerea în Uniunea Europeană este legitim?
* Total UE nu include cetățenii Marii Britanii, Irlandei, Ciprului și Maltei

Pentru a evalua nivelul de euroscepticism al respondenților, chestionarul a inclus și întrebarea „dacă respondenții ar prefera ca și țările lor de origine să țină un referendum despre rămânerea în Uniunea Europeană”. Rezultatele preliminare arată că 42% dintre respondenții români și-ar dori ca și România să țină un astfel de referendum.
Acest procent este considerabil mai mare decât cel al tuturor respondenților europeni (26%).

2. Crezi că și România ar trebui să țină un referendum despre rămânerea sa în Uniune Europeană?
* Total UE nu include cetățenii Marii Britanii, Irlandei, Ciprului și Maltei
 
Procentul românilor care au declarat că doresc ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană este mai mare (11%) decât media tuturor respondenților (7%), însă, pe de altă parte, și numărul românilor care cred contrariul - că Regatul Unit ar fi trebuit să rămână în UE – este, de asemenea, mai mare (33%, în comparație cu media de 27%).

Rezidenții care nu au cetățenia britanică sau a unei țări ce este parte a Comunității de Națiuni britanice nu au avut drept de vot la referendumul de ieri