ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, la Kiev a avut loc o întâlnire a reprezentanților minorităților naționale din Ucraina cu membrii delegației Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, veniți pentru două zile în vederea lămuririi piedicilor ridicate de noua lege a Educației, informează Agenția BucPress.

Din partea comunității românești la această întâlnire au participat dr. Ion Popescu, președintele Comunității Românești din Ucraina, membru onorific al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, acad. Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai minorităților ungară, greacă, poloneză.

Despre această întâlnire, Aurica Bojescu, membră a delegației comunității românești a declarat pentru Radio Cernăuți, că speră foarte mult ca experții Consiliului Europei să ia în calcul nemulțumirea minorităților naționale cauzată de adoptarea noii Legi a Educației. 

Membrii comisiei europene au avut marți o întâlnire cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, care i-a rugat să dea un aviz pozitiv art. 7 al Legii Educației, deoarece va fi destul de greu de a modifica acest articol în Parlamentul de la Kiev.

Controversata lege a Educației, adoptată pe 5  septembrie, a creat nemulțumire în rândul minorităților naționale din Ucraina, care consideră că li se restrâng drepturile de a învăța în limba maternă și de a-și păstra cultura și identitatea națională.