ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii români și bulgari pot munci fără restricții pe piața muncii din Elveția. Măsura vine după ce autoritățile elvețiene au prelungit în două rânduri restricțiile pentru muncitorii din cele două țări, informează rfi.ro.

Elveția a anunțat că își respectă angajamentele și elimină toate restricțiile pe piața muncii impuse cetățenilor români și bulgari. Guvernul de la Berna a adoptat în aprilie o ordonanță care prevedea accesul pe piața muncii pentru lucrătorii celor două state de la 1 iunie 2016.

Anterior, Elveția prelungise, în 2009 și 2014, măsurile restrictive pe piața muncii pentru români și bulgari. Interdicțiile fuseseră introduse în momentul aderării celor două state la Uniunea Europeană, în 2007.

Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană și din Spațiul european de liberă circulație Schengen.

Măsura ridicării restricțiilor din vara acestui an are implicații practice imediate. Restricțiile ar putea fi reintroduse doar în cazul în care va exista un aflux de imigranți din cele două țări.

"Dacă imigrația din România și Bulgaria va depăși cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricții pe piața internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019", preciza în aprilie Guvernul de la Berna.