ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O specie de lalea, creată de specialistul olandez Christian Kolk, va purta numele Mariei Brâncoveanu, soția domnitorului martir Constantin Brâncoveanu.
 
Astfel, un grup de români din Olanda au făcut toate demersurile necesare pentru ca laleaua cu codul „02KTK8431" să ajungă la numele special pe care îl poartă acum.

Într-un interviu acordat ziarului Cotidianul, doamna Elena De Chiara, vicepreședinta Asociației femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu" a Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul" din Schiedam, Rotterdam, povestește cum s-a născut ideea ca numele soției lui Constantin Brâncoveanu să fie dăruit unei lalele, special creată de un specialist olandez.

„Unul dintre scopurile Asociației femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu" a parohiei „Sf. Grigorie Teologul" din Schiedam/Rotterdam, Olanda, înființată în vara anului 2016 din inițiativa și cu binecuvântarea părintelui dr. Ioan Dură, este cinstirea memoriei Mariei Brâncoveanu.

În căutările noastre de a imortaliza și onora numele Mariei Brâncoveanu, ne-am gândit că am putea încerca, printre altele, să dăm numele domniei sale unei flori. Cunoscând că acest lucru este posibil și în Olanda și gândindu-mă că aici birocrația e mai puțin prezentă, am propus să căutăm o floare specific olandeză căreia să-i dăruim acest nume celebru românesc. Și ce putea fi mai semnificativ pentru noi, românce care trăim în Olanda, decât ca o lalea, simbol al Olandei, creată de un specialist olandez, să primească numele patroanei și protectoarei Asociației noastre! Propunerea a fost îmbrățișată cu mare entuziasm”, a declarat Elena De Chiara.

Cu mare mândrie, doamna Elena descrie floarea specială ce va purta numele Mariei Brâncoveanu și explică de ce a ales tocmai această lalea.

„Laleaua aleasă are corola roșu aprins, cu marginea petalelor galben-aurie. Noi toți, cei care am ales această lalea, am fost impresionați mult de marginea galben-aurie a celor șase petale ale lalelei, pentru noi, simbol al coroanei care cu atâta demnitate a fost purtată de Doamna Maria Brâncoveanu. Culoarea roșie ni s-a părut potrivită, fiind culoarea sângelui vărsat și a martiriului, dar și culoarea însângerării inimii Doamnei.

Laleaua înflorește spre sfârșitul primăverii și are o durată destul de lungă de înflorire. Nu este foarte înaltă (circa 35 cm), floarea are 8 cm înălțime, ceea ce reprezintă ¼ din înălțimea totală, și pare mai mult robustă decât elegantă și grațioasă, dar are o distincție deosebită. Pe drumul de întoarcere de la Kloosterburen, entuziasmate de ceea ce văzuserăm și de cum arată laleaua noastră, ne-am dat seama, de fapt, că și această caracteristică s-ar potrivi Doamnei Maria Brâncoveanu – nu știam cât de înaltă a fost Doamna Maria Brâncoveanu, dar ne-am gândit că, oricum, silueta ei era ceva mai îngroșată după aducerea pe lume a 11 copii', mai spune Elena De Chiara

Vicepreședinta Asociației vorbește puțin și despre creatorul olandez al lalelei, Dl Christian Kolk, mândru posesor al unei mașini Dacia Break.

„Dl Christian Kolk locuiește în Kloosterburen, un sat în nordul Olandei, în provincia Groningen, fiind singurul creator de lalele din această zonă specifică. La puțin timp după terminarea studiilor în cadrul Școlii Internaționale Superioare de Agricultură Larenstein din Velp, și-a înființat firma proprie, Kolk Tulpen. De 20 de ani se ocupă de încrucișarea diferitelor soiuri de lalele.

De ce ne-am adresat dumnealui? Pentru că ne puteam alege singuri laleaua, pentru că una dintre lalelele disponibile ni s-a părut potrivită numelui și personalității Mariei Brâncoveanu, pentru că în prima convorbire telefonică avută cu dumnealui, anterior întâlnirii în câmpul de lalele, a părut foarte entuziasmat de proiectul nostru și de motivația noastră și, nu în ultimul rând, pentru că erau mai avantajoase condițiile financiare.

Este o persoană calmă și deschisă, care ne-a împărtășit cu pasiune secretele meseriei sale și care nu s-a mirat de entuziasmul nostru, de cum mișunam îmbrăcate în costume naționale în brazda de lalele și făceam poze, de cum fluturam steagurile României și Olandei, ba chiar ne-a declarat că a fost impresionat de întâlnirea cu noi.

Și, pentru că nimic nu este întâmplător, trebuie să vă mai spun că atunci când am ajuns în Kloosterburen, nu mică ne-a fost surpriza să vedem în curtea casei dumnealui o mașină Dacia break… fapt pe care noi l-am considerat de bun augur. Întrebându-l cum se face că are un autoturism Dacia, dl Klok ne-a răspuns, glumind, desigur, că l-a cumpărat special ca să ne impresioneze pe noi”, mai relatează doamna Elena.

Laleaua Maria Bâncoveanu va ajunge și în România și va fi daruită Patriarhiei Române spre a fi plantată în jurul Catedralei Mântuirii Neamului. 

„Sigur vom planta laleaua în curtea bisericii din Schiedam pentru a ne bucura în fiecare primăvară de frumusețea ei. Apoi, Asociația și-a propus ca o parte din bulbii de lalea, ce vor fi cumpărați în 2018, să fie dăruiți Patriarhiei Române spre a fi plantați în jurul Catedralei Mântuirii Neamului. După estimările de noi cunoscute, Catedrala va fi gata în jurul datei de 30 noiembrie 2018. Noiembrie, luna în care toamna este pe punctul de a pleca, este și luna în care se plantează lalelele.

De asemenea, vom dărui bulbi de lalele spre a fi plantate și a înfrumuseța grădina Palatului Cotroceni. Sunt multe lăcașuri legate de familia Brâncoveanu în România care ar putea fi înfrumusețate cu laleaua noastră. De aceea, ne gândim să dăruim și mănăstirilor ctitorite de Brâncoveni lalele pentru a fi sădite în grădinile lor, în amintirea ctitorilor lor. Poate vom reuși să trimitem laleaua noastră spre a fi expusă în grădinile Keukenhof, din Lisse, cea mai cunoscută expoziție de lalele în aer liber. În această expoziție este și o alee dedicată lalelelor ce poartă nume de oameni celebri. Și de ce să nu fie și laleaua noastră, „Doamna Maria Brâncoveanu", expusă?

Sigur că vom găsi și alte destinații potrivite și semnificative pentru laleaua noastră, deocamdată să așteptăm prima livrare de bulbi și mai ales să strângem fondurile necesare îndeplinirii condițiilor contractuale”, declară doamna De Chiara, vicepreședinta Asociației femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu"
 
Întregul interviu îl puteți citi AICI.