ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți români din Țara Oașului, care au plecat în străinătate, revin acasă de sărbători și petrec alături de cei dragi, care le-au pregătit mâncăruri tradiționale.

Romulus are 37 ani și este inginer constructor în Anglia, unde supervizează lucrările la o firmă de construcții. Alături de soția sa, Loredana, care predă la o grădiniță, încearcă să își facă un viitor mai bun în Regat. De Sărbători, se întorc însă de fiecare dată acasă, la Negrești.

„Nu se simt sărbătorile ca acasă la bunica. Cu colindători, acolo nu se umblă a colinda. Aici simți că ești acasă și că îi Crăciunul și aerul respirat aici în zona Oașului e diferit. Ești departe de tot. Aici acasă nu mai vrei să pleci. Acolo suntem străini printre ai lor, aici suntem cu ai noștri.”, au spus Romulus și Loredana Honca, conform Știrileprotv.

În jurul unei mese s-au adunat patru generații care s-au întors de la mii de kilometri depărtare.

„Întodeauna îi așteptăm cu ce se face în Țara Oașului. Se fac sărmăluțe, cârnați, mese întinse și bogate. Ne e dor de ei și îi asteptatm cu drag.”, a spus Maria Pintea, mătușa acestora.

O altă familie, care lucrează în Austria, petrece sărbătorile alături de cei dragi.

„În străinătate nu e ca acasă. De trei ani venim acasă, că tradițiile ne cheamă. Aici ne simțim bine. Ducem dorul la tradiții. Am făcut anul trecut Crăciunul în Austria, dar nu e ca în România. Mirosul de cozonac, colindatul. Vrem să ne întoarcem în țară că aici sunt rădăcinile noastre.”, au spus Ghiță Pop și Lucica Pop, întorși din Austria.