În Schitul Românesc de la Iordan au fost rostite marți, 28 mai 2019, primele rugăciuni după o perioadă de pustiire de cincizeci de ani, informează Agenția de Știri Basilica.

Preotul Teofil Anăstăsoaie și slujitorii de la Reprezentanța Patriarhiei Române la Locurile Sfinte au reușit să pătrundă în biserica schitului cu ajutorul echipei de deminare, care a eliberat spațiul dimprejurul și din interiorul lăcașului de cult de cele 3.800 de mine antipersonal plasate de Armata Israeliană după ce regiunea a fost declarată zonă militară închisă, în urma Războiului de 6 zile dintre Israel și 3 state arabe din regiune.

„Pentru noi, părinții de la Așezământul românesc din Țara Sfântă a fost o zi cu totul și cu totul specială și emoționantă pentru că de cincizeci de ani în Biserica Schitului Românesc nu s-au mai auzit rugăciuni, totul a fost închis, zona a fost minată și doar vântul deșertului a trecut prin lăcașul nostru”, a declarat pentru Trinitas TV arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, reprezentatnul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

De istoria Schitului Românesc de la Iordan se leagă viața Sfântului Ioan Iacob de la Neamț (cinstit de Biserica Ortodoxă pe 5 august), care a fost egumen al acestui așezământ monahal în perioada 1947-1952.

În incinta schitului au fost găsite fragmente din cărți, icoane și obiecte de cult din prima jumătate a secolului al XX-lea.

„Foarte puține (obiecte de cult – n.r.) au mai rămas. Catapeteasma este fără icoane, ușile sunt dărâmate, turla centrală a căzut în interiorul bisericii la bombardamentul din 1967”, a precizat arhimandritul Teofil Anăstăsoaie.

În urma unei campanii de strângere de fonduri demarate de Patriarhia Română în 2016, s-a reușit înlăturarea a 70% din minele de război din zona schitului și scoaterea molozului din interiorul bisericii schitului românesc de pe valea Iordanului. După ce se va efectua deminarea completă a teritoriului, vor începe lucrările efective de reparații la singurul lăcaș de cult românesc din preajma râului unde Mântuitorul Iisus Hristos a fost cufundat în apă de Sfântul Ioan Botezătorul.

„Deocamdată zona respectivă este restricționată de armata israeliană și accesul se face doar cu aprobare specială. După încheierea lucrărilor de deminare a întregii zone se va putea permite accesul echipelor tehnice care se vor ocupa de reparații, dar și a pelerinilor”, a declarat Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

În anul 2015, cele opt Biserici care dețin teren în această zonă (Qaser al-Yahud), printre care și Biserica Ortodoxă Română, au format un comitet de inițiativă în vederea identificării unei soluții de deminare și deschidere a zonei. În acest sens, a fost identificată și aleasă o firmă specializată în operațiunile umanitare de înlăturare a minelor din fostele zone de război: firma americano-britanică HALO TRUST. Aceasta a întocmit un proiect de deminare a zonei, aria totală de pământ minat întinzându-se pe 55 ha. Proiectul este prevăzut a se desfășura pe o perioadă de doi ani de zile (2017-2019), costurile necesare ridicându-se la suma de  4. 000. 000 USD (patru milioane dolari americani).

Pentru refacerea Schitului românesc, prin deminarea zonei și începerea reparațiilor la clădire, Patriarhia Română a inițiat în 2016 o campanie de strângere de fonduri. Doritorii se por alătura acestui proiect prin virament bancar în conturile special deschise la Banca Comercială Română de către Patriarhia Română, prin Administrația Patriarhală:  

RON (RO65RNCB0082004895030028)

USD (RO11RNCB0082004895030030)

EURO (RO38RNCB0082004895030029)

unde persoanele care doresc pot trimite donațiile lor pentru realizarea lucrărilor de la Iordan. Totodată, acestea pot contacta pentru mai multe informații Reprezentanța Patriarhiei Române în Țara Sfântă  (email: reprezentant_jerusalem@patriarhia.ro ).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews