Un apel remarcabil este lansat zilele acestea către guvernanți de omul de afaceri timișorean Marius Cristescu- dați o lege prin care cei de origine română să poată munci în România!

Semnalul său se referă la românii din Serbia, Ucraina și Republica Moldova care se ciocnesc de formalități mult prea complicate pentru obținerea acordului de muncă în țară. Într-un interviu acordat pentru Cotidianul.ro, afaceristul timișorean punctează fără drept de apel: "Ar trebui schimbată legislația muncii, în sensul că orice om care este de origine română să poată munci în România. Faptul că ei știu românește este un mare avantaj și pentru noi și pentru ei. Guvernul ar putea da o lege prin care cei de etnie română să aibă dreptul de muncă în România…Eu consider că românii de peste tot trebuie să aibă aceleași drepturi ca și noi, cei care trăim în România. Garantat românii din Serbia ar veni în România, pentru că salariile la noi sunt duble față de Serbia. Ar veni și ar munci în România, iar în weekend s-ar duce acasă, că sunt aproape, la maximum 100 de km. Dar permisele de muncă sunt greu de obținut."

Apelul omului de afaceri timișorean vine pe fondul discuțiilor tot mai aprinse despre forța de muncă disponibilă în România, însă scot indirect în evidență și o dezbatere mai veche, privitoare la greutatea cu care românii din jurul granițelor pot dobândi cetățenia română.

Primite la început cu bucurie, ultimele modificările aduse la Legea Cetățeniei au atras în scurt timp un val de nemulțumire printre românii din țările vecine. Cei din Serbia, de exemplu, atrăgeau atenția că articolul 8 indice 1, introdus în Legea Cetățeniei, potrivit căruia toți cei care dovedesc faptul că au contribuit la promovarea culturii și identității românești pot dobândi cetățenia română, este unul mai degrabă restrictiv. Iar asta pentru că instrucțiunile MAE invocă publicarea de cărți și articole, activitate științifică și culturală susținută sau școlarizare în România, lucruri deloc comune pentru cei mai mulți dintre românii de rând de acolo.

Acordarea dificilă a cetățeniei române se ciocnește, mai ales în Serbia, de exemplul maghiar de acordare a cetățeniei. În Voivodina, unde trăiesc deopotrivă maghiari și români, cererile de dobândire a cetățeniei ungare se rezolvă pe bandă rulantă datorită legislației permisive , în timp ce fenomenul similar declanșat de băștinașii români e ca și împotmolit din cauza legislației noastre.

Că omul de afaceri timișorean are dreptate, îmi confirmă câteva exemple implacabile. Printre ele, unul la care țin foarte mult. Ce-i drept, uica Vinca din Uzdin e căsătorit în România și are cetățenie. Are doi băieți de toată fala cu olteanca lui, déjà speranțe mari ale handbalului juvenil timișorean. Îmi povestește multe…Cum a devenit echipa din satul lor românesc pe vremuri campioană a Iugoslaviei la tenis de masă iar apoi campioană europeană… Cum a jucat handbal și ar vrea să îi vadă pe Bogdan și Vlad jucând în handbalul mare românesc… Sau cum dă fuga la fiecare sfârșit de săptămână și în zilele de concediu la Uzdin, să ajute la munca pământului familiei…

Se aude? Ar trebui nu numai să se audă, stimați guvernanți. Ar trebui să vă trezească și să vă pună pe treabă!
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews