ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceea ce nu este capabil să facă Ministerul român al Apărării, fac autoritățile din Ucraina. Acestea ne-au oferit o adevărata lecție de demnitate și respect și au reabilitat din fondurile primăriei din Ismail un monument dedicat soldaților români morți în Primul Război Mondial.

La începutul lunii octombrie, 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad în 1942-1943 au fost reinhumați în Cimitirul Militar Român situat în apropiere de Volgograd. Numai că autoritățile române nu au avut niciun respect pentru ei și osemintele lor au fost îngropate în simple cutii de carton, asemănătoare celor în care sunt împachetați pantofii și doar câteva dintre acestea au avut atașate tricolorul.

Monumentul „Vulturul", care este amplasat într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din Ismail, pe faleza Dunării, a fost construit în anul 1938 de Guvernul României, însă s-a aflat pe punctul de a se prăbuși pentru că autoritățile române nu s-au mai ocupat de acesta.

„Monumentul se dărâmase între timp și vulturul de deasupra a fost furat. El a fost reabilitat de Primăria din Ismail. Ne mândrim cu acest lucru, pentru că este și frumos, dar este și o datorie a noastră față de cei căzuți și față de istorie", a declarat directorul Agenției de Cooperare Transfrontalieră din Ismail, Igor Babaian, conform Agerpres.

„Vulturul" a fost ridicat în fostul Cimitir al Eroilor din zona fostei cetăți medievale din Ismail. El reprezintă în prezent un simbol al comunității române din sudul Ucrainei.