ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce România susține necondiționat admiterea Serbiei în Uniunea Europeană autoritățile de la Belgrad profită de ocazie și se pregătesc să dea o lovitură dură comunității românești din țara vecină.

Astfel, conform siteului Jurnal Românesc, statul sârb vrea să închidă școala din  Coștei, localitatea locuită de etnici români. Două asociații românești din Serbia au înaintat un memoriu prin care președinților Serbiei și României, dar și premierilor și miniștrilor de externe din cele două țări, prin care cer păstrarea școlii din această localitate.

„Acest act amenință existența și supravețuirea românilor ca entitate etnică și treptat dispariția localității Coștei”, scriu cele două asociații.

Iată textul memoriului:

PREȘEDENȚIA SERBIEI


EXCELENȚEI SALE, DOMULUI ALEKSANDAR VUČIĆ,
PREȘEDINTELE SERBIEI

PREȘEDENȚIA ROMÂNIEI
EXCELENȚEI SALE, DOMNULUI KLAUS JOHANNIS,
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

GUVERNULUI SERBIEI
EXCELENȚEI SALE, DOAMNEI ANA BRNABIĆ,
PRIM - MINISTRU

GUVERNULUI ROMÂNIEI
EXCELENȚEI SALE, DOAMNEI VIORICA DĂNCILĂ,
PRIM - MINISTRU

MINISTERULUI EDUCAȚIEI, ȘTIINȚEI ȘI DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE
DOMNULUI MLADEN ȘARČEVIĆ,
MINISTRU

MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL ROMÂNIEI
DOMNULUI TEODOR MELEȘCANU,
MINISTRU DE EXTERNE

ADMINISTRAȚIA ȘCOLARĂ ZRENJANIN
DOAMNEI SNEŽANA OLUŠKI VLAČIĆ

PRIMĂRIA ORAȘULUI VÂRȘEȚ
CONSILIUL MUNICIPAL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT
DOMNULUI VELJKO STOJANOVIĆ
 

Stimați,

Mediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenți din Serbia (RIS) și Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunității etnice românești din Serbia, în baza principiilor și practicilor societății democratice, principiilor instructiv-politice, Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale, Declarația O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorității etnice, lingvistice și religioase, facem APEL către autoritățile locale din municipiul Vârșeț, provinciale și republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coștei.

Conform proiectului de reorganizare a rețelei de școli primare, la propunerea autoguvernării locale și Administrației școlare din Zrenjanin, Ministerul Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad, urmează să aprobe hotărârea finală privind desființarea (închiderea) școlii (clasele V-VIII) din localitatea Coștei, absorbția și transferul la o școală din Vârșeț. Acest act, amenință existența și supravețuirea românilor ca entitate etnică și treptat dispariția localității Coștei.

PREAMBUL

Coșteiul este cea mai mare și importantă localitate românească din comuna (municipiul) Vârșeț. Un focar de răspândire a culturii, tradiției și învățământului românesc din Serbia. Atragem atenția organelor competente privind intenția desființării Școlii românești (ciclul V-VIII) din localitatea pur românească Coștei, care există aici mai mult de două secole și cerem stoparea dispoziției.

Localitatea Coștei pe parcursul secolelor se mândrește cu multe premiere, a consemnat evenimente cu marcantă semnificație pentru românii din Serbia, respectiv pentru procesul de învățământ în prima limbă;

I. Vechea vatră milenară românească din valea Cărașului - Coșteiul este atestat în îndepărtatul an 1361, iar documentar este cea mai veche și însemnată localitate românească din Serbia;

II. În anul 1869, la Coștei se înființează primul cor din Banatul de Sud;

III. În urmă cu 137 de ani, Trupa de teatru din Coștei a prezentat prima piesă de teatru (repertoriul cult);

IV. În anul 1906 corul din Coștei ocupă locul I la primul și unicul concurs al românilor de pretutindeni de la București;

V. În anul 1910 la Coștei s-a înființat prima fanfară românească din Serbia;

VI. În anul 1911 la Coștei s-a construit prima Casă de Cultură sătească, când doar patru orașe din Transilvania și Banat aveau astfel de lăcașuri (edificii) culturale. VII. Există o veche istorie și tradiție a învățământului, a presei pedagogice în limba română la Coștei. Organizarea procesului educativ -instructiv este menționat în secolul al XVIII-lea.Prima școală românească din Serbia cu durata de opt ani (I- VIII) s-a înființat în 1914, cu mult înaintea altor localitãți din Voivodina. Școala românească din Coștei are deja o istorie și tradiție mai mult de două secole, iar clasele V-VIII mai mult de un secol.

VIII. În perioada anilor 1910-1914, la Coștei apare prima revistă pedagogică din Banat Educatorul.

IX. Tot la Coștei apare primul ziar sătesc din Banat Opinca. Aici s-au pus bazele și temeliile ziarului interbelic Nădejdea, respectiv a cercului literal și revistei postbelice Lumina.

ARGUMENTE ȘI DOCUMENTE DE REFERINȚĂ

Școala Generală "Coriolan Doban" din Coștei este unica școală românească din mediul rural, - (există 11 școli în P.A. Voivodina: Ș.G."Mihail Sadoveanu" - Grebenaț, Ș.G. "2 Octombrie" - Nicolinți, Ș.G. "3 Octombrie" – Sân-Mihai, Ș.G. "1Mai" - Vladimirovaț, Ș.G. "Frăție și Unitate" - Alibunar, Ș.G. "Žarko Zrenjanin" - Satu Nou, Ș.G. "Dr. Aleksandar Sabovljev" - Ecica, Ș.G. "Sfântul Gheorghe" - Uzdin, Ș.G. "Sfântul Sava" - Jitiște și Ș.G. "George Coșbuc" - Begheiți) care are despărțământ afiliat la Voivodinț, iar școala din localitatea românească Voivodinț aparține teritorial de Ș.G. "Coriolan Doban" din Coștei, respectiv elevii claselor V-VIII din Voivodinț frecventează cursurile la școala din Coștei (3 km distanță). Celelalte școli cu predare în limba română pe teritoriul P.A. Voivodina n-au despărțăminte în limba română, iar în majoritatea procesul educativ-instructiv este mixt (clase de predare în limba română și sârbă).

Cerem Administraței locale din Vârșeț, Administrației școlare din Zrenjanin și Ministerului Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice, în baza recomandărilor și propunerilor privind modificările în rețeaua școlară pe teritoriul municipalității Vârșeț, să respecte elementul și specificul românesc, adică aplicarea discriminării pozitive, precum să aibă în vedere proclamarea Școlii (învățământului) din Coștei, în baza Legii Consiliilor din 2011 și 2012, instituție de importanță majoră pentru românii din Serbia și ca atare aceasta nu poate fi desființată, iar propunerile trimise la Ministerul Educației și hotărârea acestuia trebuie să aibă în vedere Școala românească din Coștei și păstrarea claselor V-VIII, respectiv să fie cuprinsă în rețeaua școlară pentru anul 2019/2020,

PENTRU CĂ:

1. În baza legii, drepturile minorității naționale dobândite (câștigate) nu se pot reduce, ceea ce legislația și Constituția R. Serbia garantează. Desființarea Școlii din Coștei (cl.V-VIII), după mai mult de două secole de activitate și existență nu este în concordanță cu Dreptul câștigat al minorităților etnice garantat prin Constituția și legislația Serbiei, iar decizia închiderii claselor V-VIII la Coștei afectează Dreptul câștigat.

2. Legea privind minoritățile naționale din Serbia, dă posibilitatea, reglemente- ază stabilirea instituțiilor educativ-instructive (învățământ) de importanță majoră pentru o minoritate națională. Ïn acest context, în baza articolului 15, aliniatul 1, punctul 3, Legea cu privire la Consiliile Minorităților Naționale (Monitorul oficial RS, nr. 72/2009,20/2014 - hotărârea US, 55/2014, și 47/2018), Consiliul Național al Minorotății Naționale Române (CNMNRS) a stabilit instituțiile de învățământ de interes major pentru minoritatea națională română din Serbia. Școala din Coștei este a doua menționată în documentul oficial (pe lângă cele 11 școli primare, respectiv două medii și trei facultăți), emis pe data de 21 septembrie 2011 și semnat de coordonatoarea Departamentului pentru Invățământ al CNMNRS, Rodica Almăjan. (vezi Anexa 1)

3. Un alt document justificativ semnat pe 15 august 2012, de președintele CNMNRS, Daniel Petrovici, în baza artcolului 15., aliniatul 1., punctul 3, din Legea Consiliilor Naționale ale Minorităților Naționale din R. Serbia, precizează instituțiile de învățământ (școlile) de interes major pentru românii din Serbia pe teritoriul municipiului Vârșeț. Școala din localitatea Coștei este inclusă prima. (vezi Anexa 2)

4. Școala Primară "Coriolan Doban" din Coștei are în jur de 50 de elevi care frecventează cursurile în limba română, ciclul I-VIII în anul școlar 2018/2019, există continuitate și chiar creșterea numărului de elevi în următorii ani. Școala din Coștei nu se confruntă cu o scădere efectivă a numărului de elevi.

5. Pentru românii din Serbia este inadmisibil desființarea claselor V-VIII de la școala românească din localitatea Coștei și transferul la o școală din Vârșeț. În primul rând datorită istoriei și tradiției, naveta elevilor și angajaților, respectiv distanța mare Coștei -Vârșeț și Voivodinț-Vârșeț (circa 20 km într-o direcție). Închiderea Școlii, în mediul rural, îi va pune pe copii în situația de a nu mai merge la ore. Toate cele menționate vor avea represiuni asupra generațiilor viitoare.

6. Școala din localitatea Coștei este susținută de mediul asociativ românesc și instituțional din Serbia, de localnici și părinți. Cadrele didactice sunt foarte bune pregătite, există performanțe școlare, nu există nici un motiv care să justifice încetarea funcționării claselor V-VIII la Coștei. Prin luarea acestei hotărâri asistăm la încălcarea drepturilor constituționale, drepturile omului și dreptul la educație în limba maternă în așezările pur românești, asistăm la o gravă formă de nedreptate ale cărei victime sunt copiii și etnicii români din Coștei, iar pe termen lung duce nemijlocit la dispariția așezării românești din peisajul rural.

7. Copiii reprezintă viitorul țării și nu numere în tabele care să asigure niște venituri. Educația este cea mai bună investiție pe termen lung. Fără studiu de impact, consultarea instituțiilor românești create de stat și consultarea societății civice românești din Serbia, desființarea claselor V-VIII în localitatea românească Coștei, adică transferul la o școală din Vârșeț este scandalos.

8. Închiderea claselor românești din localitatea Coștei, nu aduce mare economisire Ministerului Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad, iar sumele ce vor fi economisite, nici măcar nu sunt simbolice. Este inadmisibil ca o școala cu învățământ minoritar (românesc) din Serbia să fie desființată doar pe motive că s-ar face economii. Raportarea exclusivă la o iluzorie momentană de bani este profund eronată.

9. Trebuie avut în vedere criteriile legislative, demografic, geografic, criteriul socio- economic și criteriul relevanței, când este vorba de închiderea claselor V-VIII în localitatea românească Coștei.

MĂSURI ȘI CONCLUZII

a) CEREM Guvernului Serbiei și Guvernului României, Ministrului Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad și Ministerului Afacerilor Externe de la București să interprindă măsurile și demersurile necesare pentru stoparea desființării Școlii (clasele V-VIII) în localitatea Coștei și susținerea procesului de învățământ în limba română la Coștei și pe întreg teritoriul Serbiei.

b) Actul de desființare și transferare a Scolii românești din Coștei pe lângă că va face viața mai grea tuturor cetățenilor așezării, implicit pune în pericol existența și supravețuirea românilor din localitate. Desființarea unei singure școli românești din Voivodina, statistic reprezintă 10% din numărul total (românești și mixte) și 25% din numărul școlilor românești din Voivodina (Serbia). Odată cu pierderea învățământului românesc în Voivodina, românii îsi pierd identitatea și spiritualitatea.

c) Școala românească din Coștei, oferă ciclu complet de învățământ primar (clasele I-VIII), copiilor din Coștei și Voivodinț, care trebuie păstrată și menținută, deoarece este încărcată de istorie, tradiție și performanțe.

SOLICITĂM factorilor de decizie păstrarea claselor V-VIII în planul de școlarizare pentru anul 2019/2020, menținând astfel o structură stabilă care a funcționat mai bine de 100 de ani și care a consacrat învățământul românesc din Serbia ducând la îmbunătățirea constantă a rezultatelor procesului educativ-instructiv