Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU - Patriarhia Moscovei) a fost agresat de către susținătorii noii structuri ecleziastice subordonată Kievului, cerându-i-se să „plece înapoi în România”, informează Dioceza Cernăuți-Bucovina a BOU pe pagina de facebook (FOTO).

Mai precis este vorba este parohia Adormirea Maicii Domnului din orașul Tovtry, regiunea Cernăuți, care a fost scena unor confruntări violente, după Sfânta Liturghie de duminică.

Credincioșii au fost așteptați de către susținătorii noii structuri de la Kiev, care au fost numiți „Mercenari ai Moscovei”, iar preotului Ioan i-a fost cerut „să plece înapoi în România”, fiind apelat „românule”, deși respectivul preot este etnic ucrainean, notează sursa citată.

În replică, păstoriții părintelui Ioan ar fi răspuns cu cântări ortodoxe, ceea ce i-ar fi scos din minți pe agresori. Doi dintre aceștia, recomandându-se „preoți” ai noii Biserici de la Kiev, i-au cerut părintelui Ioan să le predea cheile bisericii.

La refuzul acestuia, confruntarea verbală a degenerat într-una fizică, susținătorii Kievului încercând să-l târască pe paroh din curtea bisericii, dar au fost opriți de intervenția credincioșilor. Preotul a intervenit pentru ca musafirii să nu fie agresați, aceștia plecând, se pare, într-un alt sat din zonă.

Recent, la ultimul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii s-au declarat îngrijorați pentru soarta românilor din Ucraina, cerând consultarea acestora în privința apartenenței la o Patriarhie sau alta. Până acum, nicio Biserică Ortodoxă nu a recunoscut noua structură ecleziastică înființată la Kiev de către Patriarhia Constantinopolului. În ultimele luni au existat mai multe relatări despre încercarea de preluare cu forța a bisericilor ce aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene recunoscută pe plan ecleziastic.

Românii din Ucraina spun că o recunoaștere a noii structuri bisericești de la Kiev ar însemna sfârșitul identitar al comunității noastre din țara vecină.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews