ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU - Patriarhia Moscovei) a fost agresat de către susținătorii noii structuri ecleziastice subordonată Kievului, cerându-i-se să „plece înapoi în România”, informează Dioceza Cernăuți-Bucovina a BOU pe pagina de facebook (FOTO).

Mai precis este vorba este parohia Adormirea Maicii Domnului din orașul Tovtry, regiunea Cernăuți, care a fost scena unor confruntări violente, după Sfânta Liturghie de duminică.

Credincioșii au fost așteptați de către susținătorii noii structuri de la Kiev, care au fost numiți „Mercenari ai Moscovei”, iar preotului Ioan i-a fost cerut „să plece înapoi în România”, fiind apelat „românule”, deși respectivul preot este etnic ucrainean, notează sursa citată.

În replică, păstoriții părintelui Ioan ar fi răspuns cu cântări ortodoxe, ceea ce i-ar fi scos din minți pe agresori. Doi dintre aceștia, recomandându-se „preoți” ai noii Biserici de la Kiev, i-au cerut părintelui Ioan să le predea cheile bisericii.

La refuzul acestuia, confruntarea verbală a degenerat într-una fizică, susținătorii Kievului încercând să-l târască pe paroh din curtea bisericii, dar au fost opriți de intervenția credincioșilor. Preotul a intervenit pentru ca musafirii să nu fie agresați, aceștia plecând, se pare, într-un alt sat din zonă.

Recent, la ultimul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii s-au declarat îngrijorați pentru soarta românilor din Ucraina, cerând consultarea acestora în privința apartenenței la o Patriarhie sau alta. Până acum, nicio Biserică Ortodoxă nu a recunoscut noua structură ecleziastică înființată la Kiev de către Patriarhia Constantinopolului. În ultimele luni au existat mai multe relatări despre încercarea de preluare cu forța a bisericilor ce aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene recunoscută pe plan ecleziastic.

Românii din Ucraina spun că o recunoaștere a noii structuri bisericești de la Kiev ar însemna sfârșitul identitar al comunității noastre din țara vecină.