ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Radu Samoilă are 14 ani și este din Bacău. De trei ani, el locuiește împreună cu familia în orașul Molinella, din Italia, doar pentru că aici, spune el, sunt „cei mai buni antrenori de dans sportiv din lume”.

„Fac dans de la vârsta de 3 ani. Practic, de când am început să mă țin bine pe picioare. Mama avea un club de dans sportiv în Bacău - Clubul Fiesta – și, până la 9 ani, când am luat titlul de vice-campion al României, ea a fost antrenoarea mea. Am fost obișnuit de mic cu antrenamente dure, uneori de câte 3-4 ore fără întrerupere. Nu trecea o zi fără două sute de flotări și o mie de genuflexiuni. Nu mi-a trecut niciodată prin minte că ar fi o activitate obositoare – pentru mine asta era joaca. Veneam de la școală, îmi făceam lecțiile și apoi mă distram cu prietenii mei în sala de dans”, le-a povestit Radu jurnaliștilor de la Gazeta Românească (www.gazetaromaneasca.com). 
 
„După ce am luat titlul, am avut nevoie de cursuri avansate de dans sportiv”, a continuat Radu. „Cei mai buni antrenori din lume se aflau în Italia, la Molinella, în clubul Team Diablo. Așa am început să vin la antrenamente aici de cinci-șase ori pe an, până când părinții mei au realizat că ar fi mai economic să ne mutăm cu totul în Italia. Decizia lor mă bucură. Acum mă antrenez cu campionii mondiali și am prieteni pe care, până acum trei ani, nu-i vedeam decât la televizor, pe canalul de sport. Șansele mele au crescut considerabil și sper ca, în 2-3 ani, campionul Italiei la dans sportiv să fie un român – eu. Anul aceasta am luat locul 4 la Campionatul Absolut Italian, dar asta numai pentru că partenera mea italiancă este încă începătoare. Oricum, am fost chemat la lotul național în toamnă și știu că am să fac o bună impresie.”

În Italia, Radu Samoilă este cotat drept cel mai valoros dansator la categoria lui de vârstă, iar în cei trei ani, de când se află la Molinella, el a fost premiat în fiecare vară de către primarul orașului pentru rezultate deosebite, școlare și sportive. 

Ȋn puținul timp liber pe care îl are, Radu spune că... pilotează avioane ușoare. „Sau, mă rog, fac cursuri de pilotaj, pentru că licența de pilot nu o pot lua până la vârsta de 16 ani. Asta e legea. M-am îndrăgostit de avioane din momentul în care tata mi-a instalat simulatorul de zbor pe primul meu calculator. Să fi avut vreo 9 ani. Apoi, când am ajuns în Italia, am descoperit cu surprindere că la Molinella există o școală de pilotaj. Mi-a plătit tata o oră de zbor și, când am aterizat, instructorul a început să gesticuleze și să strige – doar știi cum fac italienii – că el așa ceva nu a mai vazut și că am un talent natural pentru zbor, că vrea să mă anteneze să devin cel mai tânăr pilot al Italiei. Mi-ar place foarte mult”, a mărturisit adolescentul.