ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șapte femei și cinci bărbați, majoritatea țigani din România, care își trimiteau copiii să fure din buzunarele turiștilor în zona Disneyland Paris, sunt judecați în Franța pentru constituirea unei rețele infracționale, relatează News.ro.

Mici hoți furau orice - bani, poșete de lux, telefoane, bijuterii. O mie de furturi au fost înregistrate în șase luni.

Prejudiciul este estimat la cel puțin un milion de euro, în condițiile în care multe victime străine nici măcar nu au depus plângere.

Minorii acționau în plină zi, în grupuri de trei sau patru: primul distrăgea atenția, al doilea profita pentru a fura din buzunare, iar al treilea făcea să dispară banii furați.  Între ei se afla o fată - considerată extrem de abilă -  care aducea între 500 și 800 de euro pe zi familiei sale. Ea a fost implicată în cel puțin 48 de furturi, au descoperit anchetatorii.

Ancheta a fost deschisă în 2015, când comisariatul de la Chessy, în Seine-et-Marne, a constatat o puternică creștere a furturilor și jafurilor comise de tineri țigani în apropiere de Disneyland Paris și în Rețeaua Expres Regională (RER) de transport feroviar care deservește parcul de atracție, precum și în centrul comercial Val d'Europe, o zonă foarte frecventată de turiști.

Poliția a procedat la rețineri, însă acestea au rămas fără efect, deoarece minorii își dădeau de fiecare dată o falsă identitate, refuzau să-și denunțe părinții, iar după ce au fost plasați în cămine au făcut totul pentru a fugi și a reîncepe să fure.

Oficiul central pentru luptă împotriva delincvenței itinerante (OCLDI), care a preluat ancheta cu concursul autorităților române, a reușit să anihileze rețeaua în februarie 2016.

Acum, zece dintre inculpați, care fac parte din același clan, urmează să dea socoteală în fața unui tribunal corecțional din Meaux (Seine-et-Marne) pentru fapte de furt în grup organizat, tăinuire și spălare de bani, pentru incitarea minorilor în vederea comiterii de infracțiuni, dar și pentru neglijarea unor minori cu vârsta sub 15 ani, fapte comise în perioada 2014-2016.

La conducerea clanului - originar din orașul Craiova și format din opt ramuri familiale - este Marian Tinca, un bulibașă în vârstă de 57 de ani, și fosta sa soție, Maria Iamandita, în vârstă de 51 de ani, care compar în fața judecătorilor ca deținuți, alături de alți membri ai clanului.

Potrivit unor interceptări telefonice, bulibașa felicita sau certa copiii din teren și devenea chiar violent atunci când prada era prea mică. Partenera sa se ocupa de obicei de banii din clan, pe care îi trimitea prin mandate în România. Aici, banii sunt investiți de diverși membri în achiziționarea unor apartamente, terenuri și mașini.

Întregul clan era pus să contribuie cu ceva la afacere. Frații și surorile mai mari ale micilor hoți trebuiau să-i supravegheze, pentru a se asigura că aceștia se achită bine de misiuni și predau banii furați.

Cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, minorii implicați, care operau de asemenea pe Grands Boulevards și pe linia 9 a metroului parizian, au fost judecați deja de tribunalul pentru minori. 

În afară de cei zece membri ai clanului, au mai fost inclupați pentru spălare gestionarul unui hotel din Seine-Saint-Denis și un restaurator chinez din Pigalle, căruia copiii îi predau bani pentru a evita să fie prinși cu ei asupra lor. Acesta din urmă este inculpat pentru tăinuire.

Sentințele justiției sunt așteptate vinerea viitoare. Unii dintre inculpați riscă până la 30 de ani de închisoare.