ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Italia e „un paradis” pentru delincvenții străini care preferă să-și ispășească pedepsele aici și nu în țările lor de origine, a declarat procurorul general al Curții de Apel din Bologna, Ignazio De Francisci, săptămâna trecută, la inaugurarea anului judiciar.

„Italia nu a devenit numai o țară importatoare de deținuți străini, care preferă sistemul nostru celui din țara lor”, avertizează procurorul, citat de agenția italiană Dire, „ci va deveni curând un fel de paradis penal pentru fugarii din România și din toate celelalte țări din Est”.

Gazeta Românească scrie că procurorul a criticat în special „o anumită jurisprudență” ce „împiedică transferarea deținuților străini pentru a-și ispăși pedeapsa în țările de origine”, din moment ce ea „favorizează preferința străinilor pentru închisorile italiene, chiar și când nu se îndeplinesc condițiile”.

Dar cum funcționează? Deseori nu se execută mandatul european de arestare, atunci când închisorile țării străine nu oferă standardele minime prevăzute de regulile europene și astfel, continuă De Francisci, „se întâmplă des ca arestatul român să rămână în libertate în Italia, întrucât România nu răspunde cererilor de informații privind starea închisorilor sale sau oricum, asta necesită timp”.

Există o anumită „obișnuință a multor țări, în special Tunisia, de a nu recunoaște ca cetățean condamnatul ce trebuie expulzat, și de aceea condamnatul ispășește pedeapsa cu beneficiile italiene, iar apoi reîncepe să comită infracțiuni”. 

Potrivit procurorului general, „toate acestea sunt subiecte ce pot fi soluționate atât la nivel politic, făcându-se presiuni asupra țărilor care nu colaborează cu loialitate, cât și la nivel intern, prin revizuirea unor decizii”. Altfel, avertizează procurorul De Francisci, „e inutil să ne lamentăm că în țara noastră numărul euroscepticilor este în constantă creștere”.