Un român din Italia, Claudiu Stănășel (24 de ani), a fost ales consilier local al orașului Prato, din regiunea Toscana, acolo unde au avut loc alegeri locale, simultan cu alegerile europarlamentare.
 
Și mai interesant este că Stănășel a fost ales pe listele partidului lui Matteo Salvini, Liga. Mai mult, deși Liga și votanții săi sunt acuzați des de xenofobie, Claudiu Stănășel a obținut cele mai multe voturi dintre toți consilierii, inclusiv colegii săi italieni. 

ActiveNews a stat de vorbă cu Claudiu, tânărul născut în Craiova și plecat în Italia de la vârsta de 6 ani.

Claudiu, felicitări pentru rezultatul electoral obținut duminică!

Mulțumesc! Lega este primul partid din Italia, după cum au demonstrat și alegerile de duminică, iar prin rezultatul meu am demonstrat ca este un partid deschis fata de toți cetățenii străini care trăiesc în Italia, muncesc și respectă această țară. In orașul Prato (200.000 circa de cetățeni), al treilea din centrul Italiei, am fost cel mai votat pe lista Ligii, obținând 442 de voturi.

Ce te-a făcut să te înscrii în Lega? De ce nu i-ai crezut pe cei care spuneau că Liga este împotriva străinilor și deci și a românilor din Italia?

Mă ocup de politică la nivel regional și național de peste 5 ani. Este multă dezinformare în Italia cum și în România, despre acest partid. Am avut diferite ocazii să întâlnesc liderii naționali al partidului și în primul rând pe Matteo Salvini. Acest partid vorbește prin fapte și la fel vreau să conduc și eu activitatea mea politică de acum înainte, cum am făcut de fapt și până acum.

Ce mesaj le transmiți românilor din țară, care cred că Salvini și Liga sunt „împotriva Europei”?

Noi credem într-o nouă Europă, care trebuie să pună pe primul loc interesul țărilor membre și care trebuie să susțină prin fapte clare toate țările membre din UE cu politici noi. Eu cred în Europa și în valorile care au dat viață Uniunii Europene, dar acel vis frumos nu se regăsește în realitatea de azi, din păcate. Sper că după aceste alegeri lucrurile se vor schimba în bine și țările membre UE vor avea mai multă putere de decizie și mai multe instrumente care să îi ajute în primul rând pe plan economic și social.

În încheiere, vreau să precizez doar că politica și politicienii din România nu sunt un exemplu de urmat pentru românii din diaspora. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews