ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un român din Italia, Claudiu Stănășel (24 de ani), a fost ales consilier local al orașului Prato, din regiunea Toscana, acolo unde au avut loc alegeri locale, simultan cu alegerile europarlamentare.
 
Și mai interesant este că Stănășel a fost ales pe listele partidului lui Matteo Salvini, Liga. Mai mult, deși Liga și votanții săi sunt acuzați des de xenofobie, Claudiu Stănășel a obținut cele mai multe voturi dintre toți consilierii, inclusiv colegii săi italieni. 

ActiveNews a stat de vorbă cu Claudiu, tânărul născut în Craiova și plecat în Italia de la vârsta de 6 ani.

Claudiu, felicitări pentru rezultatul electoral obținut duminică!

Mulțumesc! Lega este primul partid din Italia, după cum au demonstrat și alegerile de duminică, iar prin rezultatul meu am demonstrat ca este un partid deschis fata de toți cetățenii străini care trăiesc în Italia, muncesc și respectă această țară. In orașul Prato (200.000 circa de cetățeni), al treilea din centrul Italiei, am fost cel mai votat pe lista Ligii, obținând 442 de voturi.

Ce te-a făcut să te înscrii în Lega? De ce nu i-ai crezut pe cei care spuneau că Liga este împotriva străinilor și deci și a românilor din Italia?

Mă ocup de politică la nivel regional și național de peste 5 ani. Este multă dezinformare în Italia cum și în România, despre acest partid. Am avut diferite ocazii să întâlnesc liderii naționali al partidului și în primul rând pe Matteo Salvini. Acest partid vorbește prin fapte și la fel vreau să conduc și eu activitatea mea politică de acum înainte, cum am făcut de fapt și până acum.

Ce mesaj le transmiți românilor din țară, care cred că Salvini și Liga sunt „împotriva Europei”?

Noi credem într-o nouă Europă, care trebuie să pună pe primul loc interesul țărilor membre și care trebuie să susțină prin fapte clare toate țările membre din UE cu politici noi. Eu cred în Europa și în valorile care au dat viață Uniunii Europene, dar acel vis frumos nu se regăsește în realitatea de azi, din păcate. Sper că după aceste alegeri lucrurile se vor schimba în bine și țările membre UE vor avea mai multă putere de decizie și mai multe instrumente care să îi ajute în primul rând pe plan economic și social.

În încheiere, vreau să precizez doar că politica și politicienii din România nu sunt un exemplu de urmat pentru românii din diaspora.