ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn timp ce Ministerul Turismului a închis toate birourile de promovare turistică în străinătate, un tânăr timișorean stabilit în Germania își dedică resursele și timpul pentru promovarea României în spațiul de limba germană. 

Dan Voinea s-a născut la Timișora. Are 27 de ani, iar de 14 ani trăiește în Nord-Vestul Germaniei. „Am facut școala generală aici, după care am absolvit liceul, cu specializare în IT, în Germania. În momentul de față lucrez în aviația militară, cadru militar activ, unde îmi desfășor activitatea în specialitatea dobândită după absolvirea liceului”, a declarat el, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ziarul Românesc.

El a creat un site, www.ziel-rumaenien.de, „pentru a putea evidenția toate locurile frumoase, interesante și pline de istorie care se pot găsi în România și pentru a putea schimba percepția europenilor despre această țară. Din păcate, România nu este suficient promovată ca zonă turistică, deși dispunem de un relief extrem de diversificat. Ne putem bucura de frumusețea Mării Negre; putem savura liniștea și sălbăticia Deltei Dunării, care este un loc unic în acest colț de lume; putem admira și explora Munții Carpați și multe alte regiuni extraordinar de frumoase, unde datinile și obiceiurile străvechi au supraviețuit în timp, rămânând intacte și fermecătoare.”

Ideea site-ului i-a venit... la o cafenea. „Lângă masa la care eu stăteam, erau doi tați care vorbeau despre ce vor face copiii lor dupa absolvirea liceului și în ce excursie vor merge cu clasa după aflarea notelor”, povestește Dan Voinea. „Din cauza atentatelor din Egipt, Turcia și Maroc, prețurile pentru Spania și Italia erau foarte mari și din această cauză, unul dintre bărbați căuta o alternativă nu prea scumpă, dar care să fie o experiență plăcută pentru copii. Alegerea lui, până la urmă, a fost litoralul românesc. Celălalt bărbat părea foarte intrigat de alegerea făcuta de prietenul său și l-a întrebat ce anume l-a determinat să ia această decizie. Partenerul său de conversație a început sa îi explice de ce a ales România, și totodată a subliniat faptul că nu prea există un site care să cuprindă mai multe informații legate de zonele turistice din România, fiind obligat de fiecare dată când dorea să afle mai multe detalii despre o anumită zonă, să caute pe mai multe site-uri.

Ajuns acasă, m-am așezat în fața computerului și am început să caut cum este România promovată în limba germană. Surprins de rezultatul foarte slab, mi-a venit idea de a construi un site care să ajute oamenii vorbitori de limba germană să vadă România cu alți ochi. România înseamnă mult mai mult decât «legenda lui Dracula», și merită descoperită în întregime”, spune tânărul.

El crede că „este păcat că noi, românii, nu vrem să ne promovăm țara, atât de mult cât ar trebui, sau chiar dacă ne dorim acest lucru, ne lipsesc resursele și sprijinul. Eu am impresia că tot alte nații ne promovează obiectivele noastre turistice, tocmai pentru faptul că au descoperit un mic colț de Rai din Europa. Ei pot vedea potențialul turistic al acestei țări și de aceea doresc să își împărtășească experiențele cu prietenii sau familiile lor.

Turismul românesc nu ține doar de promovare, dar este un pas foarte important. Bineînțeles că este nevoie de o infrastructură mult îmbunătățită, dar eu am observat din propria experiență că străinii sunt de foarte multe ori bucuroși să meargă din sat în sat pe drumuri naționale rudimentare, dar frumoase, unde pot întâlni oameni amabili și ospitalieri.

Cu siguranță, nu ar strica mai multe autostrăzi, mai multe parcări în orașele mari sau un transport în comun mai bun, dar ar trebui să ne gândim cât de mult ar putea crește economia țării, prin promovarea acesteia ca obiectiv turistic. Așa am putea să rezolvăm și problema infrastructurii deficitare de care ne lovim astăzi. Primii care trebuie să își amintească cât este de frumoasă această tară și ce potențial are suntem noi. Dacă noi nu o iubim, cum ar putea să o iubească alții?”

Portalul www.ziel-rumaenien.de a fost lansat la 15 ianuarie 2017. „Ziel" înseamnă „obiectivul”, „în drum spre” sau „către”. „Feedback-ul a fost, până acum, unul la care nu m-am așteptat. Primim multe mesaje prin care întreaga echipă este felicitată, și oamenii ne urează success în continuare. Am creat și diferite trasee interesante pentru cei interesați și am un sentiment de împlinire pentru că am avut această inițiativă, de a crea acest colțișor românesc prezentat în limba germană”, mărturisește Dan Voinea.