ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni 27 iulie, la Cernăuți, a avut loc conferința de fondare a  Adunării Românilor din Bucovina.

La întrunire au participat delegați din toate zonele populate cu români din Nordul Bucovinei.  Scopul acestei Adunări este protejarea drepturilor românilor din această provincie românească, aflată în componența Ucrainei.

"Evenimentele din Mucacevo au arătat că românii din Bucovina nu se pot simți în siguranță, așa încât suntem nevoiți să ne asigurăm singuri această stare de fapt. Problemele legate de folosirea limbii noastre și de educație crează tensiuni în societate. Ca răspuns la aceste provocări, un grup de inițiativă a luat decizia de a crea Adunarea Românilor din Bucovina. Această organizație va proteja drepturile comunității românești, la nivel de președinție, guvern, Rada și administrație regională. Vom lupta pentru ca Nordul Bucovinei să primească un statut special în cadrul Ucrainei. În acest moment, aceasta ar fi autonomia", a spus Dorina Chirtoacă, unul din inițiatori.

Un alt inițiator, Cornelia Rusu, a adus argumente în favoarea obținerii unui statut speciale pentru Nordul Bucovinei: "criza economică și socială a societății distruge rădăcina acestei regiuni, pe noi, pe români. De aceeea, proclamăm înființarea Adunării Românilor din Bucovina și obiectivul acesteia de a obține un statut special în cadrul Ucrainei". Toți cei prezenți au votat în unanimitate în favoarea acestei rezoluții.  În viitorul apropiat se va alege conducerea organizației.