ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de asociații ale românilor din Basarabia, Bucovina de Nord, Serbia, Bulgaria, Spania, Ucraina și din țară au trimis un memoriu președintelui ICR, Liliana Țuroiu, prin care îi cer acesteia să nu desființeze Direcția „Românii din Afara Granițelor” (DRAG), chiar în pragul Centenarului.

„Noi, reprezentanții asociațiilor românești din vecinătatea României, ne adresăm domniei voastre cu speranța că veți întări iar nu slăbi structura care gestionează proiectele culturale destinate românilor din jurul frontierelor României și diaspora. Dacă nu aveți resurse să o dezvoltați, atunci vă solicităm păstrarea Direcției Generale în forma actuală, mai ales în contextul în care, în ansamblul statului român, competențe depline în domeniul cultural pe această componentă a românilor de pretutindeni le are doar direcția sus-numită din cadrul Institutului Cultural Român”, se arată în documentul intrat în posesia ActiveNews. Reamintim că ActiveNews a scris despre acest subiect, cerând și un punct de vedere din partea ICR, răspuns care nu a sosit nici până în ziua de azi.

În memoriul românilor, aceștia arată că DRAG a fost singura structură a statului român care s-a implicat direct și constant în derularea de programe educaționale și culturale pentru comunitățile din afara țării și diaspora.

„Direcția a fost singura structură a statului român care permanent a dezvoltat programe culturale și educaționale pentru noi, românii din comunități și diaspora, în cadrul unor programe complexe de tip caravană, asigurând cursuri de limbă română pentru copii și adulți cu ajutorul parohiilor, în cadrul unor programe care au cuprins spectacole de teatru, expoziții, proiecții de film, spectacole de muzică populară, contemporană și clasică. Direcția Românii din Afara Țării a fost singura structură a statului român care a desfășurat acțiuni culturale sistematice în spații precum Balcanii, Basarabia, Maramureșul istoric, Bugeac, Ținutul Herța, Nordul Bucovinei, Timoc, precum și în comunități românești dense din diaspora”, arată semnatarii.

În condițiile în care peste 1 milion de români sunt supuși zilnic asimilării, semnatarii se arată „consternați” de decizia ICR, aceea de a desființa „cea mai activă structură a României pentru comunitățile istorice și diaspora: Direcția Românii din Afara Țării”.

Mesajul va fi trimis și pe adresa Președinției, Președinților camerelor parlamentului, Ministerului de Externe și MInisterului pentru Românii de Pretutindeni.

Printre semnatarii memoriului se numără Asociația „Răsăritul Românesc” - președinte Vlad Cubreacov, Platforma „Acțiunea 2012” - prin George Simion, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Chișinău,  Părintele Boian Alexandrovici, protoiereu al Daciei Ripensis si Vicar al Timocului, Centrul Cultural „Eugeniu Hurmuzachi” din Cernăuți, Editura „Alexandru cel Bun” și revista „Glasul Bucovinei” din Cernăuți, Uniunea Etnicilor Români „Ave” din Vidin, Bulgaria - președinte Ivo Gheorghiev, Partidul Neamului Românesc din Serbia - Predrag Balașevici, Asociația pentru Cultura Româno - Vlahilor din Serbia prin Zavișa Jurj, Asociația Obștească Tinerii Moldovei, Publicația „Ziarul Românesc Liber” din Basarabia, Asociația Obștească Coaliția „Bun”, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa București, Asociația Hispano - Română din Provincia Cuenca (Spania), Asociația Regională „Dacia” din Transcarpatia, Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți, Societatea Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuțu și Ziarul „Zorile Bucovinei” al Românilor din Ucraina, Centrul Media Buc Press din Ucraina, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți Ucraina, și multe altele.
 
Iată textul memoriului, integral:
 
În contextul unor știri și declarații apărute recent în presă, ne exprimăm îngrijorarea și indignarea față de preconizata disoluție a Direcției Românii din Afara Granițelor din ICR, chiar în anul Centenarului Marii Uniri.
Noi, reprezentanții asociațiilor românești din vecinătatea României, ne adresăm domniei voastre cu speranța că veți întări iar nu slăbi structura care gestionează proiectele culturale destinate românilor din jurul frontierelor României și diaspora. Dacă nu aveți resurse să o dezvoltați, atunci vă solicităm păstrarea Direcției Generale în forma actuală, mai ales în contextul în care, în ansamblul statului român, competențe depline în domeniul cultural pe această componentă a românilor de pretutindeni le are doar direcția sus-numită din cadrul Institutului Cultural Român.

În sprijinul acestei idei aducem ca argumente colaborarea excelentă pe care am avut-o cu direcția de specialitate, ce a avut diferite denumiri de-a lungul anilor până în prezent. Menționăm în acest sens că o serie de proiecte/programe-premieră care s-au desfășurat cu sprijinul ICR, prin direcția pentru românii de pretutindeni, în ultimii ani, proiecte care pe noi ne-au scos din sfera de anonimat. Direcția Românii din Afara Țării s-a implicat decisiv în sprijinul nostru și în folosul Țării Mamă, prin susținerea conservării identității noastre, în paralel cu promovarea politicilor culturale ale României în afara frontierelor.
 
Direcția a fost singura structură a statului român care permanent a dezvoltat programe culturale și educaționale pentru noi, românii din comunități și diaspora, în cadrul unor programe complexe de tip caravană, asigurând cursuri de limbă română pentru copii și adulți cu ajutorul parohiilor, în cadrul unor programe care au cuprins spectacole de teatru, expoziții, proiecții de film, spectacole de muzică populară, contemporană și clasică. Direcția Românii din Afara Țării a fost singura structură a statului român care a desfășurat acțiuni culturale sistematice în spații precum Balcanii, Basarabia, Maramureșul istoric, Bugeac, Ținutul Herța, Nordul Bucovinei, Timoc, precum și în comunități românești dense din diaspora.

Ne exprimăm consternarea că, tocmai în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, în numele acestuia, conducerea ICR înțelege să restructureze o instituție performantă și să desființeze cea mai activă structură a României pentru comunitățile istorice și diaspora: Direcția Românii din Afara Țării – lăsându-ne de izbeliște pe noi, românii rămași în afara granițelor Țării Mamă, și fără sprijin instituțional concret venit din partea unor specialiști pe problematica extrem de complexă a românității din perspectivă istorică, socială și culturală.

Dat fiind faptul că situația noastră, a românilor din vecinătatea României, este dramatică, considerăm că se impune cu necesitate dezvoltarea Direcției nicidecum diminuarea, cu atât mai puțin eliminarea acesteia. Ținem să vă precizăm răspicat, doamnă președinte, că peste 1 milion de români din aceste zone sunt supuși zilnic politicilor de asimilare ale statelor de reședință, fiind privați de învățământ, serviciu religios și mass-media în limba maternă. De altfel, ICR are obligația legală să se ocupe de protejarea identității românești și nu înțelegem de ce dvs., în calitate de președinte al instituției, susțineți ca laitmotiv „comasarea” acestei structuri cu altele cu care nu are absolut nicio legătură. Vă reamintim, doamnă președinte, că românii din afara frontierelor sunt componentă a strategiei naționale de securitate iar ignorarea lor, prin decizii instituționale precum cea a dv,devine o problemă de siguranță națională.  

Vă mulțumim, stimată doamnă Președinte, pentru atenția acordată acestui memoriu și ne exprimăm convingerea că demersul nostru va fi înțeles așa cum se cuvine, iar instituțiile Statului Român își vor face într-un final datoria față de conaționalii săi, conform programelor de guvernare și legilor asumate.