ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 07:00 Într-o postare pe facebook, doamna Tunegaru încearcă un răspuns, dar evită să răspundă la întrebarea esențială: a pus sau nu acele anunțuri la mica publicitate? Iată mesajul profesoarei:
 

„Nu am raportat pe nimeni niciodată și nu am solicitat nimănui acest lucru. Sunt târâtă într-un război care nu are nicio legătura cu mine. Nu am vândut lucrări de licență, nu am nicio echipă în spate, sunt singură. Petrec în fiecare zi peste trei ore pe drumul dintre casă și școală, iar când ajung acasă sunt împroșcată de un șuvoi de calomnii, pentru simplul motiv că unii nu-s de acord cu mine sau cu ce cred ei că am spus. Nu am denigrat pe nimeni, dar sunt linșată public de sute de persoane în sute de mesaje, postări, comentarii, pe care nici nu le pot citi.

Îmi afectează viața și munca: cele 21 de ore de predare, ore de pregătire pentru evaluare, pregătire suplimentară cu copiii care au nevoie, ședințe cu părinții și în școală, voluntariat la bibliotecă, activitățile CEAC. E anormal ceea ce se întâmplă, sunt un simplu om care și-a exprimat o opinie. Aș vrea să-mi închid laptopul și să mă trezesc într-o societate normală în care să pot lucra așa cum mă pricep, să pot să ofer ce am eu mai bun, să educ copiii cu drag, să dăruiesc o șansă unor copii dintr-o școală rurală".
 
Știrea inițială


Una dintre favoritele presei românești recente este profesoara Cristina Tunegaru. Opoziția profesoarei din Huși față de predarea unor „clasici” precum Eminescu, Slavici sau Sadoveanu, au transformat-o pe Cristina Tunegaru într-un fel de port-drapel al celor care își doresc o orientare „europeană” în școala românească.

ActiveNews a descoperit că doamna Tunegaru vindea lucrări de licență, pe site-ul www.micapublicitate.ro, contra sumei de 150 de euro bucata.
 

„Vând lucrare de licență cu tema poeziei lui Nichita Stănescu. Lucrarea a fost apreciată foarte bine și a fost muncită cu dăruire și seriozitate. Detalii pe mail”, sună textul publicitar al doamnei profesoare. Anunțul a fost adăugat în 2012, pe vremea în care doamna Tunegaru nu era port-drapelul educațional al Hotnews și exemplu de deontologie profesională.

Tot cam în aceeași perioadă, doamna oferea meditații copiilor, „în conformitate cu programa testării naționale”, la prețul de 20 de RON pe weekend pe siteul www.anunturileonline.ro.
 

Toate bune și frumoase, doar că în 2017, doamna Tunegaru susținea la Digi că „Nu fac meditații. În opinia mea, meditațiile sunt un sistem paralel de învățământ care reprezintă eșecul învățământului public”.
 

ActiveNews a recunoscut autorul anunțurilor după numărul de telefon. Numărul afișat la anunțuri este identic cu cel al reprezentantului Asociației „Institutul pentru modernizarea educației”, a cărei președintă este chiar doamna Tunegaru.
 
 
 
De-altfel, numărul profesoarei de la Pătrăchioaia (Ilfov) este listat și pe un document aflat pe site-ul Inspectoratului școlar al Bucureștiului, , într-o secțiune unde sunt trecute date de identificare ale mai multor cadre didactice. Pentru a le proteja identitatea, nu vom face publică respectiva secțiune. Documentul este datat 26 iulie 2017 și se găsește aici. ( Se numește:IERARHIA CANDIDATILOR PENTRU SEDINTA DIN 26.07.2017 CARE SE VA DESFASURA LA LICEUL TEORETIC „TRAIAN”. Sheet-ul „Export”, rândul 190)
 
ActiveNews a cerut un punct de vedere doamnei Emilia Șercan, cunoscută jurnalistă de investigație ce a dezvăluit că lucrările de doctorat ale mai multor persoane publice erau, într-o mai mică sau mai mare măsură, plagiate.

„Faptul că lucrări de doctorat sau de licență se găsesc la vânzare pe siteuri nu este de mirare. Din primul moment în care am început să găsesc dovezi de plagiat în lucrările de doctorat ale unor persoane publice sau demnitari, am avut suspiciunea că acestea nu au fost realizate de ei, ci au fost scrise alte persoane din următoarele două motive: în perioada în care persoanele pe care le-am expus își realizau doctoratul ocupau funcții publice importante care le consumau cea mare parte a timpului, și al doilea,  faptul că marea majoritate a acestora nu aveau studii  în domeniul in care au urmat doctoratul. 

Ceea ce e grav,  în momentul în care ești profesor și elaborezi lucrări cu scopul de a le vinde, e că contribui în mod direct la degradarea sistemului educational. În condițiile în care ești constient de faptul că prin acest procedeu, acea persoană obține prin fraudă un titlu nemeritat”, a declarat pentru ActiveNews, doamna Emilia Șercan.
 
Profesorul Marian Popescu, fost președinte al Comisiei de Etică a Universității București care a constatat plagiatul lui Victor Ponta, critica faptul că unele cadre didactice sunt în „complicitate” cu cei care își arogă titluri nemeritate.

„O dimensiune majoră a fenomenului plagiatului în tezele de doctorat, ca să luăm numai această "față” a furtului intelectual, este aceea a complicității.  E de întâlnit nu numai în cazul "elitelor” dovedite ca autoare a furtului intelectual. Universitățile, membri ai corpului profesoral au răspunderi în ce privește asigurarea unui mediu necorupt de plagiat, concursuri pe post didactic trucate, fabricarea de date false, de "mafii” care permit creșterea falsă a gradului de vizibilitate academică ("citările”, indicele Hirsch etc.), validarea lucrărilor studenților fără un control/expertizare a calității de autor etc.”, constata el într-un interviu acordat publicației Europunkt.
 
Până la ora publicării acestui articol, doamna Cristina Tunegaru nu a răspuns la telefon și nici la mesaj pentru a-și exprima punctul de vedere.