ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Cel mai adesea, când copilul are un comportament deranjant, el de fapt suferă și are nevoie de dragostea și înțelegerea ta, spune Naomi Aldort, o mama americană devenită vorbitor public și o adevărată autoritate informală în parenting și probleme de atașament.

Pe blogul ei, ea prezintă strategia sa cu privire la educarea copilului, spunând de la bun început că nu crede în metodele de disciplinare (palme, pedepse, pauze în timpul activităților), deoarece aceastea îi împiedică pe copii să devină responsabili și să se auto-disciplineze.

Copiii vor învăța ceea ce trăiesc, explică ea. Cel mai eficient mod de a educa copiii este de a-i trata la fel cum ne dorim ca ei să-i trateze pe ceilalți: cu înțelegere și compasiune. 

Când îi lovim, pedepsim sau țipăm, copiii învață să răspundă agresiv. De fapt, cercetările arată că, dacă îi pedepsim pe copii, ei devin și mai neascultători. Copiii uită repede comportamentul „urât” pentru care au fost pedepsiți. Ceea ce învață este să mintă și să evite să fie prinși. Pedepsele ne îndepărtează de copiii noștri

Așadar, să trecem în revistă 10 moduri eficiente propuse de Naomi Aldort pentru a rezolva probleme spinoase în relația cu copilul.

1. Controlează-ți propriile sentimente. Așa vor învăța și copiii să și le controleze pe ale lor. Tu ești modelul. Nu acționa când ești supărat. Inspiră adânc și așteaptă până te calmezi pentru a discuta problema. Rezistă impulsului de a pedepsi copilul. Este o armă cu două tăișuri.
2. Prețuiește sentimentele. În loc să-i ții o predică, fă o „Intervenție” în care stai cu copilul și îl lași să se descarce sub atenta ta supraveghere. Scopul tău e să creezi un mediu calm pentru supărările copilului. Exprimându-și emoțiile în prezența unui adult protector, atent, care îl acceptă așa cum e, copilul va fi ajutat să treacă peste aceste sentimente și va învăța să se calmeze singur și să-și controleze sentimentele într-un final. Nu încerca să te înțelegi cu el în timpul furtunii emoționale. După, va fi mult mai deschis la observațiile și sfaturile tale (De exemplu, când îi vei explica de ce nu e frumos să spună: „Taci din gură” sua să mintă).
3. Amintește-ți cum învață copiii. Să luăm ca exemplu spălatul pe dinți. Începeți când sunt încă mici, arătați-le voi cum se face, arătați-le că e distractiv, dați-le din ce în ce mai multă responsabilitate și, într-un final, se vor spăla singuri. Același principiu poate fi aplicat pentru a-i învăța să spună „Mulțumesc”, să își aștepte rândul, să știe care sunt lucrurile lor, să hrănească animalul de companie, să își facă temele și multe altele. Dacă țipați la copil, nu veți avea rezultatul dorit.
4. Creează o legătură cu el înainte să-l corectezi și păstreaz-o și când îl educi, pentru a stimula dorința lui de a se comporta cât mai bine. Copiii nu sunt ascultători dacă nu se simt bine cu propria persoană sau nu simt o legătura cu părinții.
Coboară la nivelul lui și privește-l în ochi : „Ești nervos… Spune-mi de ce ai nevoie prin cuvinte, nu prin mușcături!”
Ia-l în brațe : „Ți-ai dori să te mai joci.. dar este timpul pentru somn!”
Arată-i o privire drăgăstoasa: „Ești atât de supărat în momentul ăsta…” 
Pune-i mâna pe umăr: „Ți-e frică să îmi spui despre prăjitură…”
5. Stabilește limite, dar cu empatie. Bineînțeles că trebuie să insiști asupra unor reguli. Dar poți să asculți și părerea copilului. Când el se simte înțeles, este mai dispus să accepte limitele.
„Fără mușcături! Ești furios și supărat, dar trebuie să i-o spui în cuvinte fratelui tău! ”
„Este timpul să mergem la culcare. Știu că ți-ai fi dorit să te joci mai mult…”
„Nu vrei ca mami să spună NU, dar… răspunsul este NU! Nu spunem ‘Taci!’ chiar dacă suntem supărați și nervoși. ”
„Indiferent de cât îți este de frică, am nevoie să-mi spui adevărul”.
6. Nu uita că „indisciplina” este o expresie a unei nevoi a copilului. El Se poartă groaznic? Înăuntru se simte foarte rău.  Are nevoie de mai mult somn, mai mult timp petrecut cu tine, mai puține activități, mai multe ocazii să plângă și să se elibereze de sentimentele supărătoare pe care le înmagazinăm cu toții? Găsiți nevoia ascunsă și veți elimina indisciplina.
7. Spune DA. Copiii vor face aproape tot ce dorim dacă ne exprimăm dorința cu dragoste. Găsește o cale prin care să spui DA în loc de NU chiar și atunci când explici o regulă. „DA, este timpul să facem curățenie, și DA, te voi ajuta, și DA, putem lăsa turnulețul, și DA, poți să te îmbufnezi, și DA, dacă ne grăbim putem citi o poveste în plus, și DA, o să fie distractiv, și DA, te iubesc...” Copilul îți va răspunde cu aceeași atitudine.
8. Stai zilnic conectat cu copilul pentru un timp. Oprește-ți telefonul, închide calculatorul și spune-i copilului : „Bine, sunt numai al tău pentru următoarele 20 de minute. Ce-ar trebui să facem?” Lasă-l pe el să conducă. Măcar pentru aceste 20 de minute prefă-te incompetent și lasă-l să câștige. Chicotitul îndepărtează frica și anxietatea, așa că fiți siguri că vă jucați, chicotiți, vă prostiți. Faceți rost de o pernă pentru a vă lovi. Luptați-vă. Ghemuiți-vă. Lăsați-l să spună la ce se gândește, să se dezlănțuie sau să plângă. Doar acceptați-i sentimentele. Fiți 100% prezent. Copiii 
9. Să ne iertăm pe noi înșine. Nu poți fi un părinte inspirat dacă ai o părere proastă despre tine, așa cum nici copilul tău nu se poate comporta „cum trebuie” dacă nu are o părere bună despre el. Poți întotdeauna să îmbunătățești relația. Începe astăzi cu tine însuți!
10. Când nu merge nimic, îmbrățișați-vă! Legătura este cea mai bună metodă de parenting.

Vino la Școala părinților – A fi părinte, pentru a învăța mai multe despre problemele de atașament ale copilului. Și nu numai!
 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României..