ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) a trimis astăzi un drept la replică ziarului Adevărul, ca reacție la articolele publicate în ultimele zile.
 
Vă prezentăm intregral punctul de vedere al APOR.

„Deoarece în versiunea online a publicației Adevarul, într-o serie de articole privitoare la ora de Religie au fost prezentate mai multe informații eronate sau cu caracter tendențios la adresa părinților pe care-i reprezentăm, vă transmitem mai jos câteva precizări transmise către redacție, cu solicitarea  de a fi publicați, în virtutea dreptului la replică.

Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) este cea mai reprezentativă asociație de părinți la nivel național, având la această dată peste 250.000 de membrii susținători în toate județele țării. În calitatea noastră de organizație care are printre obiective protejarea drepturilor părinților care doresc ora de Religie pentru copiii lor, atragem respectuos atenția asupra caracterului insinuant și jignitor al articolelor dumneavoastră, atât la adresa părinților care au decis să-și înscrie copiii la disciplina menționată cât și la adresa elevilor.

Conotațiile negative cu care sunt utilizați unii termeni ca «îndoctrinare», «fundamentalism religios», «obediență», «falsă moralitate», stigmatizează în primul rând copiii care urmează ora de Religie, dar și părinții acestora. Se sugerează, tendențios și răuvoitor, inadaptabilitatea acestora la cerințele unei societăți moderne,  incapacitatea intelectuală de a înțelege aceste cerințe, precum și înclinații spre violența specifică fundamentalismului religios practicat de unele organizații teroriste contemporane, în măsura în care, peste 2.000.000 de elevi s-au inscris la ora de religie, iar programele de studiu sunt elaborate de un grup de specialiști din cadrul Ministerului Educației Naționale, în colaborare cu reprezentanții părinților.

Atragem în mod respectuos atenția că apariția cu consecvență a unor asemenea articole în publicația dumneavoastră instigă la încălcarea drepturilor constituționale ale copiilor și ale părinților care au optat pentru un serviciu – educația religioasă – oferit în condițiile legii, de către statul român.

Referitor la articolele dumneavoastră mai facem următoarele precizări:

1. Înlocuirea disciplinei Religie cu Istoria Religiilor

Disciplina Religie nu poate fi înlocuită cu o altă disciplină din următoarele motive:
Educația religioasă în învățământul de stat este garantată de Constituția României, care consfințește dreptul părinților de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor (art. 29), învățământul religios fiind organizat și garantat prin lege (art. 32).

Disciplina Religie face parte din oferta școlară, la CEREREA PĂRINȚILOR. Vă reamintim cu această ocazie că Religia este singura disciplină validată de către părinți, prin cele peste 2 milioane de cereri depuse.

Menționăm că Istoria Religiilor este o ALTĂ disciplină școlară, opțională, diferită de Religie, care poate fi urmată de către elevii care doresc acest lucru.

2. Despre procedura legală de depunere a cererilor pentru ora de Religie

Părinții din cadrul APOR sunt revoltați de insistența cu care unele persoane publice și publicații susțin luarea unei măsuri în mod vădit răuvoitoare și în detrimentul elevilor și al părinților. Este evident că este ilegală și cu un scop umilitor introducerea obligativității ca anual, un părinte care dorește ora de Religie pentru copilul său, să se prezinte la unitatea școlară pentru completarea unei cereri pentru un serviciu similar celui oferit cu un an în urmă.

Reamintim că, în conformitate cu legislația actuală, părinții au dreptul de a depune sau de a nu depune cerere pentru ora de religie, precum și pe cel de a retrage copiii de la această oră oricând doresc. Cererea pentru ora de religie, DACĂ se depune, se depune o singură dată, opțiunea astfel exprimată fiind valabilă, conform legii, până la exprimarea altei opțiuni (retragere sau schimbarea cultului). Oricare altă interpretare a legii este împotriva unui drept al părinților și elevilor, este neconstituțională și va fi sancționată ca atare.

Considerăm că orice modificări sau interpretări ale legislației actuale, în sensul înlocuirii orei de Religie sau introducerii obligativității anuale amintite, reprezintă un abuz și o încălcare a dreptului constituțional la educație religioasă, care ar continua seria de hărțuiri la care au fost supuși în ultimul timp cei care au optat pentru acest drept constitutional.

3. Despre noile programe școlare ale disciplinei Religie

Dând dovadă de lipsă de deontologie profesională, autoarea articolelor privitoare la ora de Religie nu s-a informat corect, de la responsabilii din cadrul Ministerului Educației Naționale, și a publicat informația falsă că a fost elaborată numai pentru Religia Ortodoxă o nouă programă și, prin urmare – tot autoarea face deducția «logică» – toți elevii, indiferent de cult, vor face numai Religia Ortodoxă – se sugerează, prin titlul unui articol, introducerea unui prozelitism (!?) ortodox în școlii.

Vă informăm că dacă, prin absurd, la celelalte culte nu s-ar fi schimbat programele, ora de Religie pentru elevii care au optat pentru alte culte s-ar fi desfășurat în continuare, conform legii, după programele aflate în vigoare (cele vechi), specifice fiecărui cult. Dar nu este cazul! Programele pentru TOATE cultele (n.red. – ele pot fi consultate aici) au fost recent publicate în Monitorul Oficial.

În privința conținuturilor cuprinse în noua programă pentru Religia Ortodoxă, facem precizarea că, în perioada consultărilor publice, acestea au fost studiate și dezbătute cu părinții din filialele județene ale asociației. Mai mult, organizația noastră s-a implicat activ și, în urma unor consultări cu experți în educație, a întocmit și transmis o serie de propuneri Ministerului Educației Naționale care, în marea lor majoritate, au fost validate și adoptate de către comisia națională de resort.

Datorită timpului extrem de scurt, stabilit de Ministerul Educației Naționale pentru consultările publice – două săptămâni -, APOR a analizat și a propus modificări numai pentru disciplina Religie Ortodoxă. APOR consideră că varianta finală, publicată de Ministerul Educației Naționale, reprezintă un progres față de vechea programă, prin diversitatea tematicilor și prin activitățile de învățare propuse. APOR consideră, de asemenea, că programa reprezintă numai un prim pas pentru o oră de Religie îmbunătățită calitativ, următorii pași, la fel de importanți, fiind noile manuale de Religie și pregătirea cadrelor didactice pentru predarea noilor conținuturi. Părinții din APOR se vor implica în continuare pentru a sprijini atingerea acestor deziderate.

Stimată Redacție (n.red. – a ziarului Adevărul), suntem siguri că printre cititorii publicației dumneavoastră sunt și părinți care și-au înscris copiii la ora de Religie. Ne întrebăm, încă o dată, care-i motivul pentru care doriți să-i dezinformați, care-i motivul pentru care doriți, după ce vă citesc articolele, să se simtă vinovați că au făcut o alegere pe care ei o consideră adecvată pentru educația copiilor lor?

Deoarece, ca părinți, suntem primii interesați de calitatea orei de Religie, frecventată de copiii noștri și ai susținătorilor asociației, ne exprimăm în continuare disponibilitatea pentru dialog cu toate persoanele preocupate de buna desfășurare a acestei ore.”