Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) salută într-un comunicat de presă adoptarea de către Parlament a modificărilor Legii Educației, cu privire la modalitatea de înscriere la ora de religie.

Aceste modificări pun legea în acord cu decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 și respectă drepturile majorității covârșitoare a credincioșilor români, care și-au exprimat în proporție de peste 91% opțiunea pentru ora de religie confesională.

Conform comunicatului APOR cererile deja depuse pentru înscrierea la ora de religie în timpul campaniei din februarie-martie 2015 îndeplinesc cerințele legale și constituționale și nu există nici un motiv pentru ca ministerul sau instituțiile de învățământ să solicite re-înscrierea sau confirmarea înscrierilor deja făcute, acestea rămânând valabile până la încheierea școlarizării sau până la retragerea tot prin cerere scrisă.

APOR condamnă încercările repetate, pe parcursul procesului de legiferare, ale unor parlamentari și reprezentanți ai unor structuri non-guvernamentale de a îngreuna pe cât posibil mai mult procedura de înscriere. Atitudinea acestor persoane, de notorietate pentru aversiunea față de religie și culte, este nedemocratică, cei în cauză urmărind să șicaneze părinții într-un adevărat „război al nervilor”, dar și în contradicție cu tendințele de debirocratizare a procesului educațional.

Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) este o asociație apolitică și fără afiliere confesională, formată din părinţi cu profesii diferite cu filiale în aproape toate județele țării. Campania de înscriere la ora de religie din lunile februarie-martie 2015, inițiată de APOR, s-a soldat cu peste 2,1 milioane de cereri înregistrate la unitățile de învățământ.