ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarele ce conțin foaia matricolă vor fi depuse la nivel de instituție școlară agreată de părinte, și nu la Inspectoratele Școlare.  

"Dosarele trebuie depuse de către părinți, tutori, aparținători legali ai elevului la unitatea de învățământ la care elevul se înscrie. Nu trebuie trimiși părinții cu dosarele la Inspectoratul Școlar. La nivelul unității de învățământ se constituie o comisie și, de comun acord părinte, elev, comisie, se stabilește clasa în careelevul este primit ca audient. Ultimul cuvânt îl are părintele”, a precizat inspectorul responsabil cu gestionarea resurselor umane de la IȘJ Vrancea pentru ziaruldevrancea.ro.

Pentru materiile ce nu au corespondent în școlile de peste hotare, elevii vor fi examinați pentru un nivel minim de cunoștințe.

An de an, tot mai mulți copii sunt strămutați de la școlile românești la cele din țările spațiului comunitar și  invers. Acest fenomen a luat amploare după 2007, când România a devenit membră legitimă a UniuniiEuropene. Românii pleacă peste hotare în speranța unui  trai mai bun, luând cu ei și copiii. Însă, așa cum e firesc, bursa locurilor de muncă pentru personalul necalificat fiind fluctuantă, locurile de muncă sunt provizorii. Odată rămași cu un singur venit sau nici unul, majoritatea familiilor decid repatrierea copiilor fie insoțiți de unul dintre părinți, fie ”alocați” pe la rude. Când situația financiară se reglează, familia decide reîntoarcerea copiilor, neluând în seamă pericolul la care îi expun prin dezrădăcinarea constantă din mediul și sistemul de învățământ la care orice elev se adaptează cu greu, dintr-o țară în alta, indiferent de capacitățile intelectuale. Specialiștii avertizează că acești copii se confruntă cu sentimentul de frustrare sau chiar depresie datorate  neadaptării  la noul mediu cât și ” întârzierea” din punct de vedere academic  ce va duce iremediabil la rezultate nesatisfăcatoare sau chiar abandon școlar. 

Până  când autoritățile nu vor lua măsuri în ceea ce privește consilierea acestor familii și explicarea riscurilor la care își expun propriii copii, situația nu se va remedia, din păcate.

În viitor, datorită fenomenului în continuă creștere, Ministerul Educației ia în calcul transferarea  unui procent din responsabilitate și către Inspectoratele Școlare Județene.

Anual, mii de copii se întorc în școlile din Romania din țări precum Italia, Spania sau Marea Britanie, acolo unde părinții lor se află la muncă.