ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România are o pepinieră de copii super-inteligenți, dar guvernanții refuză să culeagă din ea viitoarea elită.

Studiile arată că în țara noastră există cel puțin 50 de mii de copii cu intelect peste medie. Cei mai mulți se pierd în mulțime, din cauză că nu primesc suportul educațional de care au nevoie, deși de 10 ani există o lege care prevede exact acest lucru.

„Eu cred că suntem neînțeleși, pentru că eu, de exemplu, dacă i-aș spune unui coleg că unu plus unu egal trei, un om plus un om și relația dintre ei, ei mi-ar spune că nu știu să calculez și că nu sunt bun la matematică.”, a spus un elev, conform Știrileprotv.

Unii le spun supradotați. Alții îi numesc genii. În realitate, sunt copii normali cu intelect peste medie. Ei ar putea să fie viitoarea elită a țării, doar că majoritatea decide să plece.

Pleacă cu zecile de mii în fiecare an, deoarece se lovesc de lipsa de oferte de locuri de muncă pe măsura minții lor, de societatea care îi privește cu invidie, de lipsa unui sistem educațional care să-i stimuleze, de indolența guvernanților care refuză să pună în aplicare legi ce le-ar da șansa lor să-și cultive talentele. 

„Nu am toate detaliile legate de aplicarea acestei legi, dar știu că din punctul de vedere al Ministerului Educației Naționale nu este nicio problemă.”, a spus Liviu Pop, ministrul Educației.

„Să ții în școală un copil 20 de ani fără să-l pregătești pentru viitor e cumplit meșteșug de tâmpire.”, a spus doctor Florin Colceag, expert în educația copiilor supradotați. 

„Am schimbat de fapt trei școli pentru că nu eram înțeles de invățătoare.”, a spus un alt elev.

„Copilul are dreptul să fie descoperit, pregătire specializată, cu profesor specializat minim 30 de ore de pregătire și are nevoie de această educație zilnică.”, a spus Monica Gheorghiu, președintele asociației Gifted Education.