ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săptămâna aceasta a apărut în presă o petiţie prin care 67 de ONG-uri cer introducerea educaţiei sexuale în şcoli.

Filialele catolice ale unui ONG se declară revoltate pentru că s-au trezit brusc pe această listă. Este vorba despre cercetaşii catolici, parte a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României (ONCR). Aceştia au aflat din presă că organizaţia lor cere introducerea unei ore de educaţie sexuală şi de aceea au emis un comunicat de presă prin care se disociază de această iniţiativă deoarece liderii catolici nu au fost consultaţi.

Cercetaşii catolici spun că în cadrul ONCR sunt grupaţi şi se întâlnesc separat pentru a păstra identitatea şi specificul catolic.

"Cercetaşii catolici pentru a putea fi în legătură cu Mişcarea Mondială şi cu cercetaşii catolici din alte ţări au cerut să fie primiţi în ONCR în anul 2002. Acum în organizaţie sunt nouă centre locale cu specific catolic, iar lideri şi cercetaşi catolici mai sunt şi în alte patru centre locale. Pentru a ne păstra identitatea şi specificul catolic în procesul educativ în cadrul organizaţiei suntem grupaţi şi ne întâlnim şi separat", se arată în comunicatul cercetaşilor catolici.

Filialele catolice a ONCR subliniază faptul că nu sunt de acord cu iniţiativa organizaţiei privind introducerea orei de educaţie sexuală în şcoli. 

"Cercetaşii catolici nu sunt de acord cu iniţiativa ONCR pentru că nu au fost consultaţi şi consideră că iniţiativa nu reprezintă pedagogia Scout care este una pozitivă, bazată pe propuneri de valori şi puritate, conform Legii Scout: "Cercetaşul este curat în gânduri, cuvinte şi fapte!"

Chiar dacă ONCR se dezice de unele dintre ideile proiectului iniţial, prin scrisoarea de intenţie şi comunicatul de presă publicate ulterior, ne delimităm de toţi cei care susţin proiectul mai sus-menţionat", se arată în acelaşi document.

De asemenea, cercetaşii catolici spun că nu sunt convinşi de motivaţiile iniţiativei şi consideră nepotrivită introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli.

"Nu ne-au convins nici motivaţiile prezentate pe site-ul organizaţiei: "De ce susţinem orele de educaţie sexuală în programa şcolară?" Considerăm că problema introducerii orelor de educaţie sexuală necesită o dezbatere la nivel naţional. Nu este suficient să fie promovată doar de câteva ONG-uri. Credem că o asemenea educaţie primii care trebuie s-o facă sunt părinţii.

În calitate de creştini, membri Scout, considerăm nepotrivită introducerea orelor de educaţie sexuală în care nu se vorbeşte despre abstinenţă, castitate şi respect pentru celălalt, dar în schimb se vorbeşte de iniţiere în tehnici, protejarea de boli şi planificarea sarcinilor", se mai arată în comunicatul oficial.

La final, liderii cercetasilor catolici subliniază faptul că nu există educaţie fără religie.

"Continuăm să dezvoltăm o cercetăşie, care aşa cum a afirmat Robert Baden-Powell, fondatorul cercetăşiei, este "ca un creştinism practic", fiind că "nu există educaţie fără religie". Milităm pentru o educaţie în favoarea sănătăţii, a caracterului curat, a vieţii, a prieteniei şi a iubirii curate. Susţinem o educaţie care să respecte conştiinţa morală, persoana umana, cu ceea ce este sacru în om, ceea ce este divin şi sfânt", conchid cercetaşii catolici.