ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propus marți pentru Ministerul Educației, după demiterea lui Adrian Curaj, Mircea Dumitru ar urma să își preia mandatul după ce președintele Klaus Iohannis va semna decretul de numire a sa în funcție și după depunerea jurământului, cel mai probabil miercuri.

Mircea Dumitru este unul dintre membrii comisiei CNATDCU, cea care a dat un verdict în privința plagiatului comis de premierul Victor Ponta.


În CV-ul său, depus la registratura UB, Mircea Dumitru precizează că nu cunoaște limba germană: „citit – slab, vorbit – nu, scris – nu”. Cu toate acestea, numele său figurează pe traducerea din germană a lucrării „Cercetări filosofice” a lui Wittgenstein, apărută în 2004, chiar înaintea filosofului Mircea Flonta, scrie cotidianul.ro.

Mircea Dumitru a recunoscut în urmă cu câțiva ani că nu a avut vreo contribuție la această traducere, iar prezența numelui său ca traducător din germană pe pagina de gardă a cărții s-a datorat rugăminții lui Mircea Flonta.

Iar asta nu e tot, numele său figurează și pe traducerea lucrării „Tractatus Logico-Philosophicus” a aceluiași Wittgenstein, tot alături de Mircea Flonta, carte apărută în 2001.

Prezența sa în CNATDCU naște serioase semne de întrebare, mai ales că el este cel care a dispus și convocarea  Comisiei de etică din cadrul Universității București pentru a analiza plagiatul lui Victor Ponta.

A mai deținut poziția de rector al Universității din București în perioada 2011-2015 și prorector între 2008-2011.

A fost membru al CNADTCU în 2012-2016 și Președinte al panelului Științe Umaniste și Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultății de Filosofie, Universitatea din București.

Din 1998 este Doctor în Filosofie al Universității din București și, din același an, Doctor în Filosofie al Tulane University, New Orleans, Louisiana, SUA.

A publicat trei cărți de autor și este coautorul unui manual de logică și argumentare. A coordonat colecția Filosofie contemporană a Editurii Polirom, Iași, a publicat zeci de studii și articole în reviste și volume de specialitate.