ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul de stat Ligia Deca, de la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, a declarat, joi, că există deja o „reactie îmbucurătoare” privind proiectul „România Educată”, iar discuțiile privind propunerea de desființarea inspectoratelor școlare urmează să aibă loc, informează Agerpres.

Reamintim că la începutul lunii decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis a lansat proiectul "România Educată”, prin care sunt propuse schimbări radicale în privința Educației naționale, printre măsurile urmărite fiind scăderea treptată a vârstei de școlarizare, obligativitatea vaccinării sau educația parentală în școli, orizontul de realizare a acestor obiective fiind 2030.

Potrivit Agerpres, consilierul de stat Ligia Deca a anunțat, joi, că de la lansarea în dezbatere publică a proiectului "România Educată", au fost primite o serie de mesaje.

„Am primit deja peste 200 de emailuri pe adresa pe care am anunțat-o pentru dezbaterea publică, o serie întreagă de mesaje și prin intermediul paginii de Facebook și urmează să anunțăm calendarul evenimentelor de consultare. Avem deja o reacție îmbucurătoare. Au existat și în presă o serie întreagă de analize. Le colectăm pe toate și promitem să facem publică o analiză a acestora și documentele finale vor lua în considerare toate aceste contribuții", a spus Deca.

Totodată, Ligia Deca a subliniat că discuția referitoare la propunerea președintelui Klaus Iohannis privind desființarea inspectoratelor școlare urmează să aibă loc.

„Nu am avut încă un dialog pe acest subiect (n.r. - cu ministrul Educației), însă întreg subiectul guvernanței în educație, care include modul în care organizăm structurile de coordonare, va avea loc în acest an. Discuția privind ce se întâmplă cu structurile de tip inspectorat sau care va fi rolul lor pe viitor urmează să aibă loc", a spus Deca.
Potrivit sursei citate, consilierul de stat a anunțat că ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat că în momentul în care va exista o structură a noii legi a educației, vor exista discuții pe baza acesteia.

„În legătură cu noua lege a educației, doamna ministru Andronescu a afirmat că atunci când va exista o structură a noii legi, vom avea o discuție pe baza acesteia. În plus, a rămas că ne vom vedea la începutul acestui an pentru a avea o discuție mai amplă", a mai declarat Deca.

Imediat după lansarea proiectului "România Educată” în dezbatere publică, au apărut o serie de critici referitoare la acesta. Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a declarat la momentul respectiv că proiectul „este atât de vag, încât nu va produce niciun fel de soluție concretă/ E o colecție de sloganuri”.
 
Totodată și fostul ministru Liviu Pop a declarat că „rezultatele proiectului „România educată”, finanțat din bani publici, au suspiciuni rezonabile de plagiat și falsificare”.