ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fethullah Gülen, pe care președintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat a fi creierul din spatele loviturii de stat eșuate, ar finanța mai multe școli din România, a declarat ambasadorul turc la București, Osman Koray Ertaș. Diplomatul a susținut că imamul Gülen deține 11 unități școlare în România.
 
Școlile la care a făcut referire ambasadorul turc sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituții de Învățământ”, o organizație care s-a înființat în anul 1994 la Constanța. În acest moment, sub această umbrelă funcționează 11 unități de învățământ preuniversitar și o universitate.
 
Școala „Spectrum" București, Școala „Spectrum" Constanța, Școala Internațională „Spectrum" Iași, Școala Internațională „Spectrum" Cluj, Școala Internațională „Spectrum" Timișoara, Școala Internațională „Spectrum" Ploiești, International Computer High School of Bucharest (ICHB) (Liceul Internațional de Informatică), International Computer High School of Constanța (Liceul Internațional de Informatică), International School of Bucharest, ISB Early Learning Centre.
 
Prin intermediul ofițerului de presă al Consulatului Republicii Turcia la Constanța, Selma Mutalip, ziuaconstanta.ro l-a întrebat pe consulul general Ali Bozçalıșkan care este poziția statului turc cu privire la această rețea de învățământ.
 
 „Nota informativă a Ministerului de Externe al Republicii Turcia privind încercarea de lovitură de stat din 15 iulie a fost transmisă instituțiilor mass-media. Încercarea de lovitură de stat aparține Organizației Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü - FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toți aliații și partenerii privind liderul și adevăratul scop al acestei organizații și a solicitat închiderea instituțiilor și a fundațiilor acesteia din străinătate. Instituțiile de învățământ și fundațiile din România se înscriu în același context”, a declarat Ali Bozçalıșkan, consulul general al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța.
 
Legătura făcută de către ambasadorul turc la București între Fethullah Gülen, căruia autoritățile turce îi cer extrădarea, sub acuzația de terorism și lovitură de stat, și școlile „Lumina” este negată de către reprezentanții „Lumina Instituții de Învățământ”. Aceștia regretă și existența unei solicitări, dacă ea există, de închidere a acestor unități de învățământ. Asta deși organizația primește un sprijin de imagine important de la Fethullah Gülen, prin intermediul portalului său de știri hizmetnews.com, care a relatat pe larg momente din evoluția școlilor grupate în cadrul „Lumina Instituții de Învățământ”.
 
Iulia Nueleanu, purtătorul de cuvânt al societății, a declarat, pentru Ziua de Constanța:
 
„Regretăm dacă a existat o asemenea solicitare, despre care noi nu avem cunoștință, mai ales că domnul ambasador și nu știm dacă și domnul consul ne-au vizitat vreodată aceste unități de învățământ, care au adus zeci de medalii și au contribuit, practic, la creșterea prestigiului învățământului românesc. Școlile românești nu pot fi închise de niciun alt stat, o școală nu poate fi închisă decât dacă nu respectă legile statului care a autorizat-o să funcționeze (...) Ne vom adresa Ministerului Afacerilor Externe din România, care trebuie să ne reprezinte și pe noi, în calitate de cetățeni care trăim și ne desfășurăm activitatea în România”, a precizat Iulia Nueleanu”.