ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul apropierii lunii aprilie, data-limită de predare către Biserica Evanghelică C.A. (lutherană) a clădirii din centrul Sibiului unde funcționează încă  Palatul Copiilor, nevoit să se mute într-un fost cămin de liceu industrial de la periferie, reprezentanții acestei instituții caută să obțină fonduri și forță de muncă pentru reparațiile necesare noului sediu.

Astfel, începând cu luna ianuarie, au fost constituite grupe de voluntari pentru curățenie și renovare în clădirea părăsită, apoi au fost organizate la fiecare sfârșit de săptămână târguri cu vânzare de obiecte în contul unei asociații Pro Palatul Copiilor Sibiu.

Situația incertă a locului unde participă anual la activități extrașcolare peste 2000 de elevi se prelungește de câțiva ani de zile, cu demersuri interminabile între Primăria Sibiu, Biserica Evanghelică (ce a câștigat în 2009 dreptul de proprietate asupra clădirii), Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației Naționale. O vreme, Palatul Copiilor a fost tolerat în vechiul sediu de către actualul proprietar, cu anumite condiții privind chiria și renovările aferente. După anul 2017, înțelegerea nu a mai fost posibilă între părți, Biserica Evanghelică C.A. anunțând că are alte planuri pentru clădirea monument istoric din centrul Sibiului. Singura soluție de relocare a Palatului Copiilor găsită de Primărie a fost corpul B al internatului unui liceu tehnologic dintr-un cartier mărginaș. Cu tergiversări și amânări, generate de obținerea avizelor și cedarea dreptului de folosință de la Primărie către Inspectorat, sediul-fantomă a mai avut de așteptat, însă din luna aprilie 2019, Palatul Copiilor se va muta în „casă nouă”, inutilizabilă. Chiar și relocată, instituția nu își va putea relua activitatea după vacanța de Paști, decât dacă va fi reușit finalizarea lucrărilor de renovare, pentru ca spațiul să devină cât-de-cât primitor, deși mai greu accesibil dinspre oraș. Detalii despre istoricul situației puteți găsi într-un articol semnat de Raluca Budușan în ziarul Sibiu 100%.

Până la expirarea termenului-limită pentru mutarea  Palatului Copiilor Sibiu, reprezentanții acestuia și comunitatea de părinți și voluntari inimoși fac tot ce este omenește posibil pentru atragerea fondurilor necesare amenajării noului sediu.  

Astfel, sâmbătă 16 februarie s-a desfășurat unul dintre târgurile caritabile în curtea vechiului sediu, fiind strânsă o sumă de aproximativ 14 mii de lei, după cum consemnează ziarul Tribuna într-un articol dedicat evenimentului. 

„Copiii au decis să pună în vânzare obiectele și creațiile lor, pentru a ajuta la strângerea rapidă a fondurilor. Lucrurile ce au fiost aduse au constat în cărți, jocuri, jucării, hăinuțe, încălțăminte și obiecte decorative. Participanții au putut veni atât pentru a cumpăra, cât și cu obiecte pe care au dorit să le pună în vânzare", au declarat pentru Tribuna organizatorii bazarului.  Banii obținuți au fost colectați în urnele de la fața locului,  fiind apoi virați în contul destinat renovării Palatului, RO95RNCB0227159638480001, deschis la B.C.R. pe seama Asociației „Pro Palatul Copiilor”. 

Potrivit unei declarații a președintelui acestei asociații, Liviu Rotaru, date în decembrie 2018 către ziarul Tribuna, ar fi nevoie de aproximativ 400 mii de lei pentru fiecare etaj al noului sediu, în total costurile estimându-se la peste 260 mii de euro pentru lucrările de reabilitare, în afară de acoperiș și alte lucrări exterioare.


Următorul eveniment de strângere de fonduri pentru Palatul Copiilor va avea loc sâmbăta viitoare, 23 februarie, orele 8-13, de data aceasta în fața Sălii Sporturilor „Transilvania” din Sibiu. Detalii suplimentare puteți afla pe pagina de Facebook a instituției.