ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul despre abuzurile sexuale repetate asupra unui elev, acum în vârstă de 10 ani, de la Școala generală ”Nicolae Titulescu”, din Sectorul 1, București, aruncă, din nou, sistemul național de educație în aer. Să notăm că în timp ce astfel de orori se petrec în școli centrale „bine cotate” - chiar în București - din cauza sexualizării excesive, inclusiv în cadrul sistemului de educație viciat, părinți care decid să-și retragă copii și să-i educe acasă sunt trimiși abuziv în instanță.

Copilul a fost abuzat sexual, prima oară, în mai 2022, pe când avea opt ani, de către un alt copil în vârstă de 11. Mama copilului a reclamat, atunci, violul directoarei școlii, Iudita Popteanu, dar aceasta a mușamalizat cazul.

Mama băiețelului nu a fost ajutată, atunci, nici de poliție, cazul fiind închis prin complicitatea celor două instituții. Școala și Poliția, reprezentate de directorul școlii și de agentul sesizat.

În decembrie anul trecut, elevul a fost abuzat din nou, în toaleta școlii. Atunci, el a fost luat de mână, după ora de sport, de un elev din clasa a opta, și dus într-o cabină din toaletă, fără zăvor, unde a fost violat de către acesta.

Mama, observând acasă că băiatul avea un comportament ciudat, a reușit să-l facă pe acesta să vorbească, puștiul povestind ce i s-a întâmplat. Femeia s-a dus imediat la școală, unde directoarea a expediat-o, spunând că nu stă de vorbă cu  „cineva ca ea”. „Cum adică?”, a fost înterbată mama copilului la o televiziune. „Așa cum eram îmbrăcată, adică, sărăcăcios”. Aceasta, în comparație, trebuie spus, cu felul cum era îmbrăcată, probabil, mama copilului agresor, care, după cum s-a aflat, lucrează la un Cazino.

Sfătuită de prieteni, mama copiului l-a dus la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde un medic chirurg, o doctoriță, a confirmat agresiunea sexuală. Medicul a chemat Poliția, iar mama s-a dus la Insititutul Național de Medicină-Legală „Mina Minovici”, unde  medicul legist a constatat și el leziunile specifice unui viol.

În acest moment, scandalul este imens, cuprinzând nu doar școala, ci și Inspectoratul Școlar București și chiar Ministerul Educației.

În cursul dimineții de azi, părinții elevilor de la Scoala „Nicolae Titulescu” au manifestat din nou în fața instituției, auzând conducerea școlii de complicitate și mușamalizare a cazurilor de abuz sexual petrecut în unitatea de învățământ. Audierile sunt în curs.

Semnatarul acestui articol a stat de vorbă, în exclusivitate pentru ActiveNews, cu avocatul Zeno Daniel Șuștac, Conflictolog și Mediator, coordonatorul Grupului Elevilor din România, care include peste 30.000 de elevi și părinți din toată țara.

Avocat Zeno Daniel Șuștac: „Dezinteresul celor din Ministerul Educației, de la ministră la secretari de stat duce la perpetuarea unor situații de acest tip în școlile românești. Nu binele elevului primează, ci binele politicianului pus pe o functie de conducere în educatie. Doamne ferește să nu se mușamalizeze ceva, conducătorul vremelnic al unității de învățământ ar avea de suferit. Neascunderea problemelor din școli tine de blasfemia educațională, cu zeii și semi-zeii învățământului nu te pui. Același dezinteres există și la nivel de inspectorate, politizarea învățământului fiind cancerul educației românești. Părinții victimei ar trebui să facă o serie de demersuri juridice inclusiv plângeri penale împotriva celor care știau ce se petrece dar au ales să treacă situația sub tăcere. Astfel de personaje nocive favorizează faptuitori, dau dovadă de neglijență crasă, carență de umanitate, rea voință și lipsă de empatie, locul lor nu este în unitățile de învățământ, ci în penitenciare. Directoarea în cauză este o rușine pentru sistemul de învățământ național, cum să tolerezi un astfel de abuz împotriva unui copil de vârstă fragedă? Singurul motiv pentru care mai este în funcție pare a fi protecția politică. Adulții din scoli care fraternizează cu abuzatorii si agresorii trebuie pedepsiți drastic, pe post de exemplu pentru colegii lor”.

„Directoarea care a luat cunoștință despre faptul că în unitatea de învățământ pe care o conduce un elev a fost violat și care nu a luat măsurile legale care se impun invocand faptul că este în vacanță, a săvârșit - în opinia mea - o faptă de natură penală din sfera "infracțiuni contra înfăptuirii justiției".

Art. 267 Cod Penal: Omisiunea sesizării

(1) Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Important este ca în astfel de cazuri cel vinovat - declarat astfel doar în urma unui proces și nu în alt mod! - să răspundă, să fie pedepsit exemplar și să constituie în viitor motiv de descurajare a repetării unor fapte similare. Acesta este rolul justiției!”

Directoarea Școlii „Nicolae Titulescu”, Iudita Popteanu, și-a dat azi demisia, după ce, în urma întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu și ministrul Educației Ligia Deca pe tema abuzurilor sexuale de la școala din București, se decisese deja ca directoarea să fie demisă din funcție. Este suficient?