ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un liceu din Timișoara a stabilit un criteriu ciudat de a-și selecta elevii. Una dintre condițiile pe care cei ce se înscriu în clasa 0 trebuie să le îndeplinească este ca părinții, bunicii sau tutorii lor să fi absolvit cursurile acestei instituții de învățământ, anunță B1 TV.

Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" a ajuns să aibă un număr dublu de clase. În încercarea de a face față situației, conducerea școlii timișorene a găsit un criteriu ieșit din comun pentru a-și selecta elevii.

Una dintre condițiile pentru cei care se înscriu în clasa 0 este ca rudele lor să fi absolvit cursurile aceleiași școli.

"Se referă la tutorii legali, părinții sau bunicii care au în îngrijire copilul, sunt absolvenți ai Licelui "Carmen Sylva", ori ai gimnaziului, ori ai liceului. Orice criteriu care se adoptă are o notă de discriminare", a declarat Cornel Petroman, directorul adjunct al Liceului Pedagogic "Carmen Sylva".

Astfel, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, familia acestora trebuie să facă dovada că unul dintre părinți sau bunici să fie sau să fi fost cadre didactice, că unul dintre părinți sau bunici lucrează la Liceul Pedagogic, că viitorul elev are frați care sunt înscriși în Liceul Pedagogic, că bunicii sau părinții au absolvit cel puțin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic.

Potrivit inspectorului școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu, deși aceste criterii pot fi considerate discriminatorii de către unii părinți, ISJ Timiș a lăsat liceul să impună propriile reguli din cauza cererii mare de înscrieri în clasa pregătitoare la această unitate de învățământ.

"La Liceul Pedagogic, în acest an, Consiliul de Administrație a propus, pentru intrarea copiilor în învățământul primar, în clasele pregătitoare, un număr de patru criterii specifice, care vor putea ierarhiza copiii în funcție de cumularea unui număr de puncte. După aplicarea acestor criterii specifice, pe locurile rămase libere, dacă este cazul, se va aplica acel criteriu de selecție prin tragere la sorți. Sunt criterii care din punctul de vedere al unora pot fi privite ca și criterii discriminatorii, însă colegii de la Liceul Pedagogic s-au consultat înainte de propunerea acestor criterii cu părinții și cadrele didactice, au vizualizat criterii specifice propuse de alte unități de învățământ din țară cu profil pedagogic care le-au aplicat și în anul anterior. Este primul an în care Liceul Pedagogic propune criterii specifice pentru selecția copiilor în clasa pregătitoare și acest lucru se datorează unui aflux foarte mare al elevilor spre a intra în clasa pregătitoare în această unitate de învățământ, care în ultimii ani a acumulat un număr mare de clase, ceea ce nu a mai permis desfășurarea în condiții optime a procesului educativ”, a declarat Danielescu.

Anul trecut, Liceul Pedagogic din Timișoara a avut șase clase pregătitoare de câte 25 de elevi. Anul acesta liceul are doar 50 de locuri în două clase pregătitoare. Din 29 februarie, când s-a dat startul înscrierilor, și până în prezent, în clasele pregătitoare ale Liceului Pedagogic s-au înscris 51 de copii.