ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenințări, variante originale ale democrației și intimidări. Acestea sunt câteva din modalitățile prin care decanul Facultății de Matematică a Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași înțelege să explice studenților cum se exercită dreptul democratic al acestora la reprezentare.

Liga Studenților din Universitatea AI Cuza Iași a pus pe internet o înregistrare din ianuarie 2015, de la o întâlnire a decanului Lefter și a prodecanului Marius Durea, cu studenții Facultății de Matematică. Motivul întâlnirii îl constituia adeziunea acestora la Liga Studenților, organizație neagreată de conducerea UAIC.

În filmulețul postat de către LS Iași și filmat de președintele acestei organizații, decanul le amintește studenților respectivi că "O semnătură poate să-ți distrugă viața". Acesta îi îndeamnă pe studenții respectivi să recunoască că nu ar fi semnat petițiile pe care Liga Studenților le-a înaintat conducerii Universității.

"De ce nu vă simțiți reprezentați de cei aleși în mod de... voi, tot de voi! De studenții facultății, aleși în Consiliul Facultății și în Senatul Universității și simțiți nevoia unei alte delegări. A unei ligi care nu este aleasă și nu este agreată", întreabă decanul. Acesta uită să menționeze  că reprezentanții studenților agreați i-au trădat chiar pe cei care îi reprezentau.

Acesta le mai spune studenților că ei nu știu ce înseamnă manipularea de masă și că în general, tinerii nu pot schimba nimic, dovadă fiind participanții la evenimentele din 1989, care în opinia lui Lefter, "și-au tras un glonț în cap".

"Eu am trecut. Noi am trecut când a fost revolutia de la 89 când mase de tineri au crezut că schimbă lumea. Nu au schimbat nimic. Eventual, și-au tras un glonte în cap". 

Decanul Lefter le atrage atenția studenților, în mod direct și ilegal, că ei nu sunt egalii profesorilor și a conducerii UAIC, trebuind să-și desemneze ca reprezentanți doar acele persoane agreate.

"Suntem egali în problemele umane, dar nu în cele de decizie. Pe problemele de decizie aveți reprezentanți care trebuie să fie agreați.De aceea reprezentanții dumneavoastră trebuie să fie agreați. Deci nu ne plasăm pe un palier de egalitate în orice problemă".

Nu înainte de a-i anunța pe studenți că "manifestările de stradă sunt extreme", decanul îl acuză pe liderul rebel că este anti-semit, rasist, extremist. În realitate, Silvian Emanuel Man este istoric și a fost desemnat "Studentul anului 2014" de către Arhivele Naționale, certificând astfel că liderul LS Iași a fost numărul 1 în cercetare. Silvian-Emanuel Man este invitatul Casei Regale a României la evenimentele pe care aceasta le organizează.

În finalul întâlnirii, decanul amenință că va chema SRI-ul și Poliția pentru a-l evacua pe liderul studenților din incinta facultății de matematică.

De-a lungul timpului, Liga Studenților a fost supusă presiunilor conducerii UAIC, din cauza faptului că a semnalat numeroase nereguli în deciziile luate de conducerea instituției.  Mai mult, conducerea și-a acționat în judecată proprii studenți.