ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți parlamentari liberali au depus o inițiativă pentru modificarea Legii Educației și introducerea unei noi discipline de studiu: „Cursurile de prim ajutor”.

Doar 0,5% din cei 1,7 milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial și liceal din România au noțiuni de prin ajutor, avertizează inițiatoarea acestui proiect, senatoarea PNL Siminica Mirea.

Ȋn expunerea de motive a inițiativei legislative se precizează că aceste cursuri de prim-ajutor sunt cele care fac diferența dintre viață și moarte, iar o educație sanitară de la vârste mici ar crește șansele de supraviețuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar ști cum să intervină până la sosirea ambulanței sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate. Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitați la timp, susțin inițiatorii proiectului de lege.   

Dacă acest proiect va fi adoptat de Parlament, la art. 68 din Legea Educației naționale va fi introdus un nou alineat:

„(7) Ȋn toate nivelurile sistemului național de învățământ preuniversitar, cu excepția celui prevăzut la art. 23, alin (1) litera a) (n.r. - educația timpurie, de la 0 la 6 ani), se include disciplina «Cursuri de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru și programa națională precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina cursuri de prim ajutor se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educației Naționale și al Ministrului Sănătății.”

Proiectul a fost înregistrat la Senat la sfârșitul lunii trecute, iar acum se așteaptă avizul Consiliului Legislativ și punctul de vedere al Guvernului.