ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stupoare! Copiii românilor dintr-un sat clujean sunt obligați să învețe  în limba maghiară! Dictatul de la Viena își mai produce efectele!

Într-un sat aflat la doar 5 kilometri de Cluj-Napoca, mai mulți copii români merg la grădiniță sau la școală cu predare în limba maghiară. ISJ Cluj a aflat, CULMEA, de la Realitatea Tv, citată de Buletin de Carei.

La școala din satul Gheorgheni nu există secție în limba română, iar cei șapte copii români studiază în maghiară. Părinții a șase dintre ei sunt revoltați, întrucât copiii lor nu înțeleg limba, iar educatoarele sau învățătorii nu le traduc lecțiile. Ei cer clasă în limba română sau microbuz școlar care să îi ducă pe micuți în Cluj-Napoca. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a dispus de urgență o anchetă la sesizarea Realitatea Tv, pentru a găsi o soluție.

„Fiica mea plânge de când a început școala, că numai maghiară se vorbește”, susține o altă mămică.„Nu o înțeleg pe învățătoare, zice pe ungurește. Nu înțeleg nici eu, nici colegii mei”, se destăinuie unul dintre cei șapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba română.

Directorul școlii nu a fost de găsit. O educatoare ne-a spus că ea le traduce copiilor. „Eu, cel puțin, traduc la copii ca să înțeleagă, la grădiniță. La școală nu știu ce se întâmplă”.

Deci nu doar statuile românilor sunt luate cu asalt ci se acționează și împotriva învățământului în limba oficială, limba română!