Toți profesorii, medicii pediatri, de familie sau specialiștii care intră în contact cu copiii, precum și actorii de la teatrele de copii, animatorii de la petreceri, antrenorii din cluburile sportive, psihologii și oricine lucrează cu cei mici sunt obligați să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală”, care confirmă că nu sunt agresori sexuali sau că nu au avut deviații de conduită, informează Radio România

În cazul profesorilor, liderul Sindicatului Cadrelor Didactice din Vrancea a solicitat Prefectului să aibă o întâlnire cu reprezentanții Poliției Județene pentru a găsi soluții care să ușureze eliberarea acestor certificate pentru cei aproximativ 4.000 de lucrători din Învățământ - personal didactic, nedidactic, și auxiliar -, care trebuie să le prezinte înainte de începerea anului școlar. Pentru unii dintre angajați, aceasta presupune chiar și o zi pierdută pe la ghișeele Inspectoratului Județean de Poliție.

„Din câte știu, la nivelul I.P.J. Vrancea încă nu s-a realizat acest registru automatizat, dar se pot elibera adeverințe. În septembrie să meargă peste 4.000 de cadre didactice să solicite acest certificat, va fi imposibil, dar solicităm și din partea Prefecturii județului Vrancea să găsim o înțelegere”, a declarat Constantin Ionescu, șeful Sindicatului Liber al Cadrelor Didactice din Vrancea, pentru România Actualități.

Prefectul județului Vrancea, Ticu Costandache, se va întâlni începând de luni cu conducerea Inspectoratului Județean de Poliție și a Inspectoratului Școlar Județean pentru a discuta problema certificatului de integritate comportamentală. Această adeverință se eliberează de Poliție, instituția care gestionează Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Obligativitatea acestui certificat de integritate este menționată în Legea privind Registrul automatizat, ale cărei prevederi au intrat în vigoare de la 1 septembrie, potrivit Monitorului de Vrancea

În perioada următoare, pentru a putea preda, cadrele didactice vor fi evaluate psihologic și din punct de vedere al medicinei muncii, avizul fiind de asemenea obligatoriu pentru sistemul public de învățământ preuniversitar, mai informează România Actualități.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews