Un proiect de lege, inițiat de deputatul PNL Daniel Gheorghe, prevede ca disciplinei Istorie din ciclul gimnazial să i se aloce un număr minim de două ore pe săptămână. Inițiativa legislativă prevede ca, la clasele de liceu a IX-a și a X-a, numărul orelor de Istorie să fie tot de două pe săptămână. 

Potrivit proiectului de lege, studiului disciplinei Istorie, în ciclul gimnazial, i se alocă la nivelul tuturor unităților de învățământ publice și private un număr minim de două ore pe săptămână. 

Pentru clasele a XI-a și a XII-a profil uman, specializarea socio-uman și filologie, inițiativa legislativă prevede câte patru ore pe săptămână, iar la profil real - matematică-informatică, matematică-fizică, științe ale naturii, profil tehnic și vocațional - câte două ore pe săptămână. 

În expunerea de motive se arată că reducerea orelor de Istorie din învățământul gimnazial nu poate fi considerată o formă de modernizare, poate fi, în schimb, proba unei insuficiențe înțelegeri a rolului educației formale. 

"Reducerea numărului de ore de Istorie din învățământul gimnazial reprezintă o gravă eroare de management educațional și implică o serie de riscuri pe care nici un ministru nu are dreptul să și le asume. În chestiuni ce țin de corecta raportare la valorile naționale și identitatea poporului român - prin informații însușite în cadrul orelor de Istorie a românilor - nici un ministru nu poate aplica o reformă personală".

Proiectul se află în dezbatere publică la Camera Deputaților, Senatul fiind for legislativ decizional în acest caz, potrivit edumanager.ro.

Potrivit noului plan cadru pentru pentru clasele V-VIII, care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul școlar 2017-2018, se vor studia două ore de Istorie pe săptămână la clasa a V-a, în timp ce în următorii trei ani de studiu se va studia câte o oră din această materie pe săptămână.

La ora actuală, planul cadru pentru gimnaziu prevede 1-2 ore pe săptămână de Istorie pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și 2 ore la clasa a VIII-a.