ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, a afirmat, joi, că autoritățile trebuie să deruleze programe de educație pentru viață în școli, inclusiv de educație sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive, informează Mediafax.

Declarațiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a fost organizată la Palatul Cotroceni, intitulată "Educație pentru sănătate", care promovează introducerea în curricula școlară a unei discipline separate pe tema sănătății în rândul tinerilor.

Ministrul Muncii a declarat cu această ocazie că autoritățile trebuie să susțină și să promoveze un "stil de viață sănătos în rândul adolescenților", atât în ceea ce privește alimentația, exercițiile fizice, dar și educația sexuală. "Organele de specialitate ale administrației publice locale și centrale au obligația să deruleze în mod sistematic în unitățile școlare programe de educație pentru viață, inclusiv educația sexuală pentru copii", a spus Claudia Ana Costea.

În luna octombie, și Ministerul Sănătății a anunțat că susține introducerea acestei discipline. Ministerul Sănătății a aratat, într-un răspuns la apelul lansat de mai multe ONG-uri pentru introducerea orelor de educație sanitară și implict sexuală în școli, că susține acest lucru, ca pe o măsură obligatorie pentru dezvoltarea sănătoasă a generațiilor viitoare.

În același timp, mai multe organizații non-guvernamentale, care reprezintă sau au ca interes principal familia, au trimis o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației în care îi cer acestuia să lase educația sexuală și familială în seama părinților.

Ministerul Educației, forul decident, a anunțat deja că se opune introducerii educației sexuale, dând asigurări că nu va exista o materie obligatorie "educație sexuală" în școli:

"Această disciplină a fost deja predată. Ea este deja o materie opțională, care anul trecut s-a studiat în peste o treime din școlile românești. Educația pentru sănătate își are un rol bine definit în școală, dar nu poți face absolut orice la școală, încărcând elevii cu o oră suplimentară obligatorie, din care să nu înțeleagă absolut nimic", a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației la acea vreme.