Dezbatere finală la MEC: Mult accent pe științe, păstrarea a cinci ore de Română la clasa a V-a. Apar Educația pentru Sănătate, protecția consumatorului, drepturile de autor

Studierea a cel puțin două limbi străine, mai mult accent pe științe, păstrarea celor cinci ore de Română de la clasa a V-a, ora săptămânală de consiliere la școală și Educația pentru Sănătate sunt câteva dintre propunerile rezultate în urma dezbaterii naționale privind planurile-cadru pentru gimnaziu.
Majoritatea profesorilor și experților care au participat la dezbaterea națională organizată în ultimele săptămâni de către Ministerul Educației, prin intermediul Institutului de Științe ale Educației (ISE), preferă a doua variantă a planurilor-cadru puse în dezbatere publică.
Este vorba de varianta care pune accent pe științele naturii și tehnologii, potrivit directorului ISE, Ciprian Fartușnic, care a prezentat rezultatele la dezbaterea finală.
"A doua variantă de plan-cadru evidențiază opțiunea pentru întărirea studiului științelor naturii și tehnologiei în gimnaziu și promovează debutul timpuriu al unor discipline din domeniul științelor (fizică și chimie)", a spus Fartușnic, citat de Mediafax.
În privința celorlalte variante, participanții la dezbatere consideră că prima dintre ele valorifică trunchiul comun actual, deci asigură continuitatea planurilor-cadru actuale de învățământ primar și de gimnaziu. Prima variantă pusă în dezbatere prevede și cel mai mic număr de ore la clasa a V-a, facilitând o tranziție mai ușoară de la învățământul primar la gimnaziu, potrivit observațiilor prezentate de Fartușnic.
În ceea ce privește a treia variantă de plan-cadru, aceasta "asigură valorificarea capacității integratoare a ariei Om și Societate". Ceea ce face a treia variantă este să reechilibreze distribuția orelor alocate pentru Istorie și Geografie și să propună în mod obligatoriu o oră pe săptămână de opțional integrat.
Dintre cei 18.255 de participanți la dezbatere, 39,7% preferă a doua variantă de plan-cadru, 19,4% preferă prima variantă de plan-cadru și 27,4% preferă a treia variantă. De asemenea, 13,3% nu preferă nici una din variante.
Profesorii au venit și cu recomandări, printre care se numără creșterea ponderii numărului de ore de Istorie și menținerea Limbii Latine, studierea informaticii (TIC) pe tot parcursul gimnaziului, studierea a cel puțin două limbi străine și studiul Educației Tehnologice (antreprenoriat) în toți anii de gimnaziu.
Elevii de gimnaziu ar trebui să aibă în programă Educația pentru Sănătate, Educație Rutieră, Educație Juridică, Educație Ecologică, Educație Economică, Drepturile Copilului și despre protecția consumatorului și drepturile de autor.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Liga Studenților Iași și președintele de onoare Silvian Emanuel Man au fost atacați brutal de PNL-iștii locali

Scrisoarea Alianței Părinților către toți candidații la prezidențiale: ”Sunteți de acord cu...?”

Europarlamentarul Șerban-Dimitrie Sturdza solicită ministrului Educației al Ucrainei și Comisiei Europene să aprobe limba română în locul celei ”moldovenești” în școlile din Odesa

Doliu în lumea universitară! Renumit lector, moarte fulgerătoare, la doar 45 de ani. A promovat vaccinarea "sigură și eficientă" la ASE

Camelia Suruianu: Poezia, delictul grav al lui Vasile VOICULESCU. + 26 aprilie 1963 - 62 de ani de la moartea sa
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)