ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Studierea a cel puțin două limbi străine, mai mult accent pe științe, păstrarea celor cinci ore de Română de la clasa a V-a, ora săptămânală de consiliere la școală și Educația pentru Sănătate sunt câteva dintre propunerile rezultate în urma dezbaterii naționale privind planurile-cadru pentru gimnaziu.

Majoritatea profesorilor și experților care au participat la dezbaterea națională organizată în ultimele săptămâni de către Ministerul Educației, prin intermediul Institutului de Științe ale Educației (ISE), preferă a doua variantă a planurilor-cadru puse în dezbatere publică.

Este vorba de varianta care pune accent pe științele naturii și tehnologii, potrivit directorului ISE, Ciprian Fartușnic, care a prezentat rezultatele la dezbaterea finală.

"A doua variantă de plan-cadru evidențiază opțiunea pentru întărirea studiului științelor naturii și tehnologiei în gimnaziu și promovează debutul timpuriu al unor discipline din domeniul științelor (fizică și chimie)", a spus Fartușnic, citat de Mediafax.

În privința celorlalte variante, participanții la dezbatere consideră că prima dintre ele valorifică trunchiul comun actual, deci asigură continuitatea planurilor-cadru actuale de învățământ primar și de gimnaziu. Prima variantă pusă în dezbatere prevede și cel mai mic număr de ore la clasa a V-a, facilitând o tranziție mai ușoară de la învățământul primar la gimnaziu, potrivit observațiilor prezentate de Fartușnic.

În ceea ce privește a treia variantă de plan-cadru, aceasta "asigură valorificarea capacității integratoare a ariei Om și Societate". Ceea ce face a treia variantă este să reechilibreze distribuția orelor alocate pentru Istorie și Geografie și să propună în mod obligatoriu o oră pe săptămână de opțional integrat.

Dintre cei 18.255 de participanți la dezbatere, 39,7% preferă a doua variantă de plan-cadru, 19,4% preferă prima variantă de plan-cadru și 27,4% preferă a treia variantă. De asemenea, 13,3% nu preferă nici una din variante. 

Profesorii au venit și cu recomandări, printre care se numără creșterea ponderii numărului de ore de Istorie și menținerea Limbii Latine, studierea informaticii (TIC) pe tot parcursul gimnaziului, studierea a cel puțin două limbi străine și studiul Educației Tehnologice (antreprenoriat) în toți anii de gimnaziu.

Elevii de gimnaziu ar trebui să aibă în programă Educația pentru Sănătate, Educație Rutieră, Educație Juridică, Educație Ecologică, Educație Economică, Drepturile Copilului și despre protecția consumatorului și drepturile de autor.