ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liceenii din București au participat pe 19 ianuarie 2018 la o dezbatere pe marginea filmului „120 BPM” premiat la Cannes în 2017. Amfitrionii evenimentului au fost profesorul Vintilă Mihăilescu și Florin Buhuceanu de la asociația Accept.
 
La dezbatere a fost prezentă doamna Teodora Moldovan,  director de programe la Alianța Părinților din România. Aceasta a vorbit pentru ActiveNews despre desfășurarea dezbaterii.  

Doamnă Teodora Moldovan ați participat la dezbaterea din 19 ianuarie din partea Alianței Părinților. Doream să vă întreb dacă a mai fost prezentă vreo asociație care să reprezinte părinții... 

La acea dezbatere nu a fost prezent nici un delegat al vreunei asociații de părinți. Noi am aflat din presă despre eveniment, nu am primit vreo invitație.

Ați observat o recomandare CNA la începutul filmului, organizatorii Vintilă Mihăilescu și Florin Buhuceanu au menționat sau au pus vreun semn privitor la audiență?

Nu, nu a existat vreun avertisment despre faptul că urma să vizionăm un film, mă gândeam că va fi doar dezbaterea. Nu a existat un avertisment despre conținutul filmului nici din partea organizatorilor, nici din partea CNA.

După încheierea filmului, înainte de dezbaterea invocată și în timp ce jumătate din elevi părăseau sala, au intrat în sală  Florin Buhuceanu de la Asociația Accept, antropologul Vintilă Mihăilescu și încă o doamnă care s-a recomandat a fi de profesie psiholog.

Aceste persoane nu au fost prezente în fața sălii la începutul filmului, nu a existat un avertisment referitor la scenele cu conținut sexual care se vor prezenta în film la începerea proiecției.

Acești liceeni care au participat la vizionare și apoi la dezbatere vi s-a părut că au fost aduși  de cineva? 

Elevii au venit împreună cu profesorii din liceele în care învățau. Numele profesorilor și numărul de elevi era menționat în dreptul fiecărui profesor la intrare, trecute pe o listă.

După încheierea proiecției filmului, în timp ce se anunța că urmează o dezbatere, jumătate dintre elevii și profesorii veniți au părăsit sala.

Cum au primit liceenii filmul? 

Răspunsul la întrebarea „cum au primit liceeni filmul” este mai amplu, se poate desluși urmărind ce s-a întâmplat de fapt.

În timpul vizionării primei jumătăți a filmului au fost și râsete și fluierături. A fost o prezentare de tip documentar mai degrabă.

În cea de-a doua jumătate a peliculei apar însă scenele sexuale homosexuale la limita pornografiei. Vedem în clar negocierea actului sexual, desfășurarea lui, masturbarea pe patul spitalului a unui bolnav de SIDA, prezentarea spermei, negocierea cinică lângă un personaj mort pentru un nou debut de act sexual. În aceste momente, în sală, din partea majorității elevilor s-au auzit sunete și voci care exprimau sila, repulsia, dezaprobarea. 

În timpul dezbaterii, elevii au fost îndemnați să conteste autoritatea părinților. Florin Buhuceanu și Vintilă Mihăilescu au invocat un așa-zis drept al statului la educarea copiilor și adolescenților. Unii elevii au fost nedumeriți cum de se poate acorda mai mult respect profesorilor decât părinților. 

Vă dați seama că această poziționare nu respectă practic articolul 29 din Constituție, dreptul părinților de a-și educa copiii în acord cu propriile convingeri.

În calitate de părinte și profesor am intervenit specificând că nu este suficientă protecția cu prezervativ pentru a te proteja împotriva bolilor cu transmisie sexuala. Am amintit de asemenea despre cursul opțional numit educație pentru sănătate ce se desfășoară în școală încă din 2004 și care are și această componentă. Discursul elevilor s-a schimbat și în cadrul dezbaterii au fost de acord chiar și profesorii că nu se poate face o educație sexuală la normă, fără a se ține cont de sex, fată, băiat, de vârstă, de dezvoltare cognitivă.

În concluzie elevii au susținut că nu este nevoie de un curs separat de educație sexuală fiind suficient acest curs de educație pentru sănătate. Unii dintre ei nu ar fi venit, au spus clar în dezbatere, dacă ar fi știut la ce sunt aduși.