ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul de Investigații Politice susține că i-a verificat teza de doctorat Laurei Codruța Koveși prin intermediul softului „iThenticate”  și rezultatul este că "volumul numărului de pagini plagiate este uriaș".

Menționăm că pagina pe care fusese publicat, inițial, mesajul despre acuzațiile de plagiat ale doamnei Koveși nu mai este disponibilă de câteva zile.

 

Iată mesajul postat de Grupul de Investigații Politice pe noua pagină, kovesiplagiat.wordpress.com:

„Publicăm rapoartele iThenticate pe site-ul kovesiplagiat.wordpress.com, pe care l-am creat în urma blocării serverului nostru.

GIP a verificat toate capitolele doctoratului lui Kovesi în iThenticate. Capitolele 2, 3 și 4 ( pe care le-am verificat împreună) sunt plagiate în proporție de 35%. Capitolul 5 este plagiat în proporție de 50%. Capitolul 6 este plagiat în proporție de 50%. Volumul de pagini plagiate de Kovesi fiind uriaș, vom publica rapoartele rezultate în urma verificării cu iThenticate a capitolelor 2-6 în zilele următoare.

iThenticate este cel mai performant software de detectare a plagiatului http://www.ithenticate.com/about

iThenticate este folosit de Departamentul de Justiție al Statelor Unite (ministerul de Justiție al SUA), Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite șamd http://www.ithenticate.com/resources/government

iThenticate este folosit, de asemenea, de unele dintre cele mai importante universități din Statele Unite (Duke University, Purdue University, Texas Tech University, University of Pittsburgh șamd) http://www.ithenticate.com/resources/academic

iThenticate folosește aceeași tehnologie și aceleași baze de date ca un alt software anti-plagiat cunoscut, produs de aceeași companie, Turnitin. Diferența dintre cele două softuri este că în timp ce Turnitin este destinat în principal verificării lucrărilor studenților, iThenticate este folosit de profesori, cercetători, corporații și instituții guvernamentale.

În 2014, Universitatea de Vest din Timișoara, cea care i-a oferit lui Kovesi titlul de doctor, a achiziționat Turnitin. Simpla verificare a lucrării lui Kovesi în soft ar fi permis demonstrarea plagiatului șefei DNA. În ciuda solicitării noastre, Universitatea de Vest a refuzat să verifice lucrarea, acoperind plagiatul.

Faptul că 45% din Introducere și Capitolul 1 este plagiat nu înseamnă că restul de 55% ar fi contribuția originală a lui Kovesi. iThenticate a comparat lucrarea doar cu documente disponibile în acest moment pe Internet. Fiind vorba de un program de calculator, acesta nu poate verifica ce a copiat Kovesi din lucrări care nu există decât în formă tipărită sau care nu mai există azi pe Internet.

Principalul argument folosit de Kovesi în favoarea ei, și anume acela că ar fi citat lucrări ale sale mai vechi, semnate cu numele Lascu, este o minciună. Numele ”Lascu” nu apare în primele două părți ale lucrării de doctorat. În 442 de note de subsol ale lucrării numele Lascu apare în 6 (șase) note. Dacă Kovesi și-a copiat propriile lucrări fără să citeze, aceasta înseamnă că s-a autoplagiat. Potrivit Art. 21 al Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică modificată și completată, autoplagiatul și plagiatul reprezintă în egală măsură abateri de la normele de conduită.

Kovesi și securiștii ei au crezut că, dacă blochează serverul GIP, vor elimina principala sursă de pe Internet a documentelor care dovedesc plagiatul, afectând astfel verificarea cu softurile anti-plagiat. S-au înșelat.

Paginile 21, 22, 23, 24, 26, 27, 31, 32 (cu tot cu note) sunt copiate în întregime".
 

 
Mesajul integral, împreună cu rapoartele generate de iThenticate, este disponibil aici.