Ministerul Muncii a propus, încă din 2014, introducerea orelor de sănătate a reproducerii și a sexualității în școli, pentru prevenirea „sarcinilor nedorite” în rândul adolescentelor, acest obiectiv fiind prevăzut în Strategia Națională privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului 2014-2020.

În Strategia mai sus menționată se arată că „dintre adolescenții sexual activi, circa două treimi declară că au un partener stabil și mai puțin de jumătate dintre cei cu partener stabil utilizează în mod constant mijloace de protecție, iar un sfert din adolescenții de 14–17 ani se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieții sexuale fiind de 15 ani și jumătate”, fără a se preciza efectiv despre câți adolescenți este vorba. 

Prin urmare, Ministerul Muncii propune ca până în 2020 să fie realizat obiectivul 2.10, „Prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor”, prin "Asigurarea de servicii de sănătate a reproducerii și planificare familială în rândul copiilor și adolescenților”.

Astfel, prin realizarea acestui obiectiv, se urmărește ca, până în 2020, "copiii, în funcție de caracteristicile vârstei, să aibă acces la servicii de sănătate a reproducerii”.

Acest lucru a fost confirmat de ministerul de resort într-un răspuns adresat la o interpelare făcută de deputatul PSD, Costel Lupașcu, potrivit Mediafax.

„În ceea ce privește introducere unei „ore de sănătatea reproducerii și a sexualității” în curricula școlară precizăm că în cuprinsul Strategiei Naționale privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului 2014-20120 a fost introdusă la Obiectivul specific 2.10 „Prevenirea sarciniilor nedeorite în rândul adolescenților”, o măsură prin care se dorește „stimularea instituțiilor școale de a oferi elevilor cursuri de educație sexuală în cadrul programului operațional educație pentru sănătate sau a altor programe sau proiecte”, pentru a cărei realizare sunt desemnate ca instituții responsabile Ministerul Educației Naționale și autoritățile publice locale”, se arată în răspunsul adresat deputatului Lupașcu.

Potrivit sursei citate, deputatul PSD a atras atenția asupra „educației precare în ceea ce privește problemele sexale și de prevenire a sarcinilor”.

„Tinerele pot fi traumatizate din cauza sarcinii și a schimbărilor hormonale prin care trec și își riscă viața, pentru că sarcinile precoce prezintă deseori complicații. De cele mai multe ori, un episod dramatic în viața unui om, mai ales a unui copil, lasă urmări pentru tot restul vieții, așa cum este și o sarcină la o vârstă prea mică, care poate să apară chiar urmare a unui eventual abuz sexual”, conchide Costel Lupașcu în interpelare, potrivit Mediafax.
Ministerul Muncii a precizat că, potrivit datelor INS, în anul 2017, a fost înregistrat un număr de 18.656 de nașteri la mame cu vârsta sub 19 ani, între care 698 de cazuri au fost fete cu vârsta sub 15 ani.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews