ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ioana Cotrău, elevă în clasa a XI-a a Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, a reușit să obțină primul loc la Olimpiada Națională de Istorie, lucrarea sa fiind notată cu 10 de către două comisii care au evaluat-o.
 
Ioana afirmă că participarea la ultimele două ediții ale competiției a fost o combinare a utilului cu plăcutului. "Performanța la Olimpiadă nu reprezintă doar recunoașterea meritelor mele de către instituții de cultură românești sau facultăți de prestigiu din țară, ci și ocazia de a descoperi din propria inițiativă lucruri noi, de a aprofunda și a-mi lărgi cunoștințele”.

Încă din generală Ioana a fost atrasă de istorie și nu a avut niciodată dificultăți în a memora date istorice în care s-au desfășurat diferite evenimente sau de a face conexiuni între ele. Din clasa a IX-a însă, istoria a devenit oarecum acea iubire din liceu, pe care o urmezi cu consecvență toată viața. Clasa a X-a a fost primul an în care a participat la o Olimpiadă de Istorie, a ajuns în etapa națională de la care s-a întors cu  premiul special.
 
Ioana susține că istoria a ajutat-o să-și dezvolte gândirea logică, în sensul în care trebuie să aibă mereu în vedere relația cauză-efect a fiecărui eveniment și totul se petrece într-o continuă legătură, fiecare eveniment îl influențează pe următorul. Fără doar și poate, Istoria nu ar fi devenit o adevărată pasiune dacă nu ar fi avut un profesor care să-i insufle atât ei cât și colegilor de clasă plăcerea de a descoperi istoria împreună, spune olimpica, potrivit adevarul.ro.
 
Își dorește să studieze cursurile Facultății de Drept fie din Cluj, fie din București. Este un domeniu de care este atrasă și crede că este important pentru un tânăr să urmeze ceea ce îi place ca să poată excela.
 
"Îmi doresc foarte mult să rămân acasă, adică în România și să fac ce știu eu mai bine aici. În acest sens, am fost plăcut surprinsă de unul din comentariile unei persoane care auzise de performanța mea : „Sper să nu emigrezi !”. Ca profesie, îmi e greu să mă decid acum. Oscilez încă între magistrat, adică procuror sau judecător și avocat. Cu siguranță, pe parcurs voi alege una dintre cele trei”, a mărturisit Ioana.