ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O treime dintre premiile ediției din 2017 a concursului de programare CoderDojo Coolest Projects Showcase, un eveniment internațional desfășurat la Dublin, au fost câștigate de elevii din România, potrivit ambasadei României din Dublin.

Rezultatele obținute de cei aproximativ 50 de programatori din Timișoara, București, Cluj-Napoca, Dumbrăvița, Giroc, Oradea, Salonta și Târgu-Mureș, însoțiți de mentori, părinți și organizatori, au fost cele mai bune de până acum, pentru lotul României, la concursul în care elevi între 10 și 18 ani prezintă creațiile lor constând în jocuri, software și hardware.

Victor Fortiș și Elisa Erzse au câștigat premiul întâi la categoria 13 ani + pentru creația lor – un joc denumit Terrabots.. Radu Caravateanu a luat la rândul său premiul întâi la categoria sub 12 ani, pentru jocul ”The lost world” – tot un joc de explorare, de data aceasta a unei lumi post-apocaliptice. Patrick Lenis, Victor Baican și Cezar Fagadar au fost declarați câștigători la categoria 14 ani plus, pentru ”Shase project”.

Mircea Șerbănescu, David Băbescu și Dariana Dorin au obținut premiul întâi la categoria hardware, pentru grupa de vârstă 12-13 ani, cu un dispozitiv menit să ajute la deplasare persoanele cu deficiențe de vedere. Laura Chirilă și Sergiu Micorici au fost marii câștigători la categoria hardware pentru 14 ani + cu ”Mind Robot” – un robot ce poate fi controlat prin intermediul unei căști purtate pe cap.

Pe lângă premiile întâi, au mai luat premii Sebastian Maleș, Adrian Garovăț și Emanuel Covaci, la categoria software. Cei trei au dezvoltat site-ul Inspectoratului Școlar Timiș.

Alt premiu a mers la Roxana Drăghia, Andrei Mătragună și Andreea Pintea, autorii proiectului ”Lights Among Us”, care constă într-un sistem de navigare pe bicicletă ce se folosește de veste reflectorizante și tehnologia bluetooth.

Concursul a avut peste 1.000 de participanți din 17 țări.