ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Elevii nu mai voie cu telefoane mobile în școli”. „Elevii pot cere schimbarea profesorilor” și „uniforma va deveni obligatorie” sunt doar câteva din titlurile care anunță apocalipsa pentru școlari. 

Noul Statut al Elevului, proiect pus în dezbatere de Ministerul Educației, este public și are doar 31 de pagini. Ar trebui să fie o lectură ușoară pentru oricine...

1. „Elevii nu mai voie cu telefoane mobile în școli”? FALS!
    
De fapt, elevilor le este interzis „să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor. Prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”, spune noul Statut al elevului. Este o regulă de bun-simț, care se aplica și până acum.

2. „Uniforma va deveni obligatorie”? FALS!

De fapt, „elevii beneficiază de dreptul de acces în incinta unității școlare, în timpul programului, în condițiile legii, fără limitări din partea conducerii precum condiționalitatea de a avea uniformă.” Conform DEX, „condiționalitate” înseamnă „caracterul a ceea ce este condiționat”. Cu alte cuvinte, elevii pot veni în continuare la școală în orice ținută doresc (de obicei, există câteva reguli stabilite de conducerea instituției), fără ca cineva să le impună să poarte uniforme.

3. „Elevii pot cere schimbarea profesorilor”? PARȚIAL FALS!

Noul Statul prevede că doar „elevii din învățământul secundar superior (n.r. – clasele XI - XII) au dreptul de a solicita schimbarea unui cadru didactic al clasei cu susținerea a două treimi din totalul de elevi ai clasei, printr-o cerere către conducere în care se va prezenta temeiul acțiunii. Solicitarea va fi analizată de către direcțiune; în cazul în care aceasta este justificată, va fi discutată în consiliul clasei, comitetul de părinți și Consiliul de Administrație.” 

Ce alte lucruri importante sunt prevăzute, în schimb, în noul Statut al Elevului?

4. „Elevii pot contesta notele de la lucrări”? ADEVÃRAT!

Proiectul Ministerului Educației prevede că „elevii au dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise”. Astfel, elevul sau, după caz, părintele, tutorele sau susținătorul legal al elevului, poate să solicite cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau susținătorul legal poate solicita, în scris, conducerii unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise. Pentru aceasta, directorul școlii va desemna alte două cadre didactice de specialitate, ce nu predau la clasa respectivă, care vor reevalua, separat, lucrarea. Media notelor acordate este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul în care diferența dintre nota inițială și această medie este mai mică de un punct, contestația este respinsă, iar nota acordată inițial rămâne neschimbată. În cazul în care diferența este de cel puțin 1 punct, contestația este acceptată.

5. „Elevii vor fi premiați și pentru înaltă ținută morală și civică”? ADEVÃRAT!

Conform Noului Statul al Elevului, diplomele sau medaliile se pot acorda pentru rezultate deosebite la învățătură, dar și pentru alte tipuri de performanțe: pentru purtare, pentru o relaționare corespunzătoare cu colegii, pentru alte tipuri de activități sau preocupări care merită să fie apreciate.
Astfel, elevii din învățământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal pot fi premiați dacă au obținut primele trei medii generale pe clasă (peste 9:00); s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu; au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare; s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică; au înregistrat, la nivelul clasei, cea mai bună frecvență pe parcursul anului școlar.

6. „Zece absențe pe semestru = nota 9 la purtare”? ADEVÃRAT!

Frecvența la cursuri poate fi sau nu premiată, însă absenteismul va fi sancționat. Astfel, noul Statut prevede că „pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, la fiecare 10 absențe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.” 
7. „Elevii NU mai pot fi pedepsiți la grămadă”? ADEVÃRAT!

Există cadre didactice care-și „disciplinează” elevii aplicându-le corecții colective. De la banala „ia scoateți voi o foaie de hârtie” pentru lucrare, până la teme istovitoare sau chiar corecții fizice, de tipul „toată clasa în picioare, cu mâinile sus”. Cadrele didactice spera că, astfel, ceilalți elevii vor reuși să facă ceea ce ele nici măcar n-au încercat, adică să-i explice celui vinovat unde a greșit.    
„Elevii nu pot fi supuși unor sancțiuni colective”, prevede proiectul Ministerului Educației. „Unitatea de învățământ preuniversitar sau cadrele didactice nu pot să aplice sancțiuni colective. Orice elev poate fi sancționat numai pentru propria culpă.”

8. „Elevii NU mai pot fi mustrați în fața clasei”? ADEVÃRAT!

Elevilor le este interzis, printre altele, „să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ preuniversitar, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența, intoleranța sau care lezează imaginea publică”. De asemenea, ei nu pot „să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în incinta unităților de învățământ”, „să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, de discriminare, și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ”, „să provoace, să instige și să participe la acte de violență în unitatea de învățământ și în afara ei”.

Elevilor nu le este permis „să utilizeze un limbaj trivial sau invective în perimetrul școlar” și nici „să părăsească perimetrul școlii în timpul programului școlar cu excepția situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ”. Sancțiunile ce le pot fi aplicate elevilor cresc gradual, în funcție de gravitatea abaterii, de la observație individuală până la exmatriculare. Toate sancțiunile se comunică individual, în scris, atât elevilor cât și părinților, tutorilor sau susținătorilor legali, pentru elevii minori. 

Noul Statut prevede că „sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context, precum și aceea sub forma agresiunii fizice de orice fel a elevului”.

Statutul Elevului este un proiect aflat în dezbatere publică. Colectarea opiniilor și sugestiilor se va desfășura până la data de 4 iulie a.c.. Cei care vor să afle mai multe despre conținutul acestui proiect pot găsi toate informațiile necesare aici.